Från och med årsskiftet tar inte längre återvinningscentralen emot slaktavfall och döda djur. Redan 2001 ändrades deponeringsförordningen vilket innebar att hushållsdeponier inte längre skulle få vara kvar.
– De skulle egentligen vara sluttäckta 2008 men Kiruna avfallsanläggning har fått dispens för att kunna göra en bra sluttäckning och nu är man inne på slutetappen, säger Veronika Kumpula, miljöinspektör Kiruna kommun.
Istället för att lämna slaktrester på återvinningen får nu Kirunaborna göra jobbet själva och gräva ner sina slaktrester. Vid jakt av vilt får resterna lämnas ute i naturen.
– Man ska ju lämna det där man har fällt djuret, och det är ett problem för folk tar med sig djuret hem och slaktar och styckar i garaget. Så det är kanske en ny vana som folk måste få, att göra färdigt det i skogen, säger Veronika Kumpula.
Enligt Jordbruksverket får animaliska biprodukter som slaktavfall och döda djur grävas ner inom Kiruna kommun. Resterna får inte komma från djur som misstänks vara sjuka och ska inte paketeras i plastpåsar.
– Våra rekommendationer är att inte lämna slaktrester i närheten av där folk bor eller vistas, det kan både se otäckt ut och lukta, säger Veronika Kumpula.
Hur kontrollerar ni att rekommendationerna följs?
– Vi hoppas att många ska återkoppla till oss om de hittar slaktavfall. Nu har vi sett lite grann på sociala medier att folk skrivit att här har det dumpats slaktavfall. Då har vi åkt ut och kollat hur det ser ut.
På Facebook går att läsa kommentarer som "Snart kan man inte gå ut med hunden utan att stöta på slaktavfall", "Synd att knappt kunna vara ute i skogen på grund av denna stank" och "Snälla jägare, gräv ner slaktavfallet! Otroligt många hundar med diarré och obehagliga kräkningar just nu".
Vad kan ni göra om slaktavfall börjar spridas lite överallt?
– Från Miljökontorets sida får vi lyfta problemet och informera mer och säga vad det är som gäller. För det är ju annars en väldigt enkel procedur, men man kanske måste undersöka mer var man kan gräva ner och ta kontakt med oss innan man står där med en säck med slaktavfall, säger Veronika Kumpula.
– Det här är ju första året så det är väl lätt hänt att folk har missat att man inte kan lämna på återvinningen längre.
maria.unga@nsd.se