Det började blåsa upp i mitten av förra veckan och ett par dagar senare, i kombination med snöfall, var snöstormen ett faktum i Tarfaladalen. Det berättar Torbjörn Karlin, intendent vid forskningsstationen.
I byarna uppmättes 38 meter i sekunden.
– Det går inte att jobba ute när det är såna vindar. Men i går var det ett stilla snöfall. Jag hade sju centimeter på farstutrappen på morgonen, säger Torbjörn Karlin.
Men något extremväder är det inte, förklarar han.
– Det är inte extremt, temperaturmässigt. Och att det kommer lite snö på sommaren, det kan det göra när som helst. Vi är ändå i arktiskt klimat och uppe på ganska hög höjd för att vara i Sverige i alla fall. Det är vi van vid. Det som är jobbigt är blåsten.
Sommaren 2015 såg det ut som vid påsk vid forskningsstationen – trots att det var midsommar. Och 2017, då var det isande kallt.
– Det var då det påstods av SMHI att vi inte ens hade sommar. Men förra sommaren var det jättevarmt. Här har vi väder, säger Torbjörn Karlin.
Tarfaladalen är känd för mycket kraftiga vindar. Den högsta officiellt noterade vindhastigheten i Sverige är också inrapporterad från den vetenskapliga stationen den 20 december 1992, då 81 meter i sekunden uppmättes.
Men trots det hårda vädret har snickarna som uppför ett nytt hus intill forskningsstationen jobbat på, uppger Torbjörn Karlin.
– Det är hårdingar. De kan inte lyfta runt plåtar när det har blåst, men dom har inte suttit inne. Dom har krigat på.