Anhöriga till brukare på ett äldreboende polisanmäler kommunen efter att ett korttidsboende öppnats i samma lokaler.
– Det är varje enskild människas rätt att polisanmäla, så det har jag ingen åsikt i, säger Dahlqvist, och menar att han inte sett någon anmälan.
Dahlqvist säger att kommunen inte har flyttat in någon med konstaterad smitta på något boende, och att korttidsboendet på äldreboendet ska vara en tillfällig verksamhet.
– Beslutet togs utifrån en analys av var vi hade tomma platser för korttidsboende. Eftersom boendet tömts fanns lediga platser, och då var vi tvungna att erbjuda boende till brukare som har behov.
– Nu är de fast boende på en avdelning och korttidsboende på en annan, men jag kan inte garantera att hela processen har sett ut så, säger Dahlqvist.
Enligt Dahlqvist hade alternativet till att öppna korttidsboendet varit att flytta in brukare på övriga boenden.
– Samma risk hade funnits, men då hade alla äldreboende exponerats. Arbetssättet har varit att inte flytta in någon med konstaterad smitta på något boende. Nu måste man vara konstaterat frisk genom provtagning innan flytt.
I information till anhöriga har det framgått att man får anlita flytthjälp, förutsatt att den eller de som hjälpar är frisk och symptomfri.
– Det är ett myndighetsbeslut att man flyttar in på ett äldreboende. Vi liksom andra kommuner har bedömningen att flytthjälp inte är likställt med besök. Brukare med konstaterad smitta vårdas i hemmet.