Stålnackes krav på ministern
Kommunalrådet Kenneth Stålnacke (S) krävde att staten ska ta ut mindre del av LKAB:s vinst i statlig utdelning.Gårdagens möte mellan kommunledningen, LKAB och näringsminister Maud Olofsson handlade både om politik och konkreta frågor.
Maud Olofsson, näringsminister och vice statsminister, reste till Kiruna morgonen efter Nobelfesten och möttes av tuffa krav från kommunledningen: Staten måste minska sina avkastningskrav på LKAB. FOTO: HANS STERNLUND
Foto: Hans Sternlund
Det kan svänga snabbt för en näringsminister.
Maud Olofsson mötte pressen strax innan avresan tillbaka till Stockholm med specialchartrat plan direkt efter mötet med kommunledningen och LKAB.
Upp till Kirunaborna
Enligt henne var det ett givande möte med en bra samtalston där turbulensen i Kiruna kommunpolitik inte gjorde något stort avtryck. Och om beslutet att revidera Kirunas översiktsplan sa hon.
- Vi har diskuterat planeringsprocessen och tidsramarna, sedan är det upp till Kirunaborna var de vill bo och leva. Men beskedet från oss som ägare är att man inte kan bygga på malmkroppen.
Hon nämnde ingenting om kravet på att staten ska ta ut mindre i avkastning från LKAB. Kenneth Stålnacke fick heller ingen respons när han framförde kravet tidigare under dagen.
Järnvägen försvinner
- Det var kalla handen. Hon var inte redo att diskutera den saken. Det handlar om politisk vilja, då skulle det också finnas möjligheter att hitta lösningar, säger han.
Ett tydligt besked fick kommunalråden när det gäller den sjönära järnvägen vid Luossajärvi. LKAB:s vd Lars-Eric Aaro svarade, enligt Stålnacke, att den kan tas bort på sikt.
Däremot fick han inget svar på när LKAB är redo att börja montera ned järnvägen och anläggningarna kring malmbangården.
- Det här skapar i alla fall en öppning för visionen om en sjö- och fjällnära stad. Om LKAB gör sin hemläxa och vi löser frågorna med järnvägen, marksaneringarna och markinlösen kan inget stoppa utvecklingen i nordväst, säger Kenneth Stålnacke.
Väloljad kommunikation
LKAB:s styrelseordförande Björn Sprängare var med under mötet och förutspådde att kommunen och bolaget ska komma överens i de svåra frågorna trots att det är svajigt i politiken.
- Vi lever i en demokrati och det fungerar inte så rakt i en kommun som i ett företag. Men jag har förståelse och respekt för det. Det viktiga nu är att vi har en väloljad kommunikation så att vi inte hamnar i tidsnöd i processen, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!