Kirunas hotellsatsning får kritik – slår hårt mot behov

Äldreomsorg och funktionsnedsattas behov hamnar i skymundan av stadsomvandlingen. Det hävdar socialnämndens ordförande som befarar sanktionsavgifter på 6-8 miljoner kronor för att man inte uppfyller sina skyldigheter som kommun. "Man har löst in våra verksamheter och använder pengarna till annat – som hotell", säger Siv Gunillasson-Sevä (S).

Hotellet tar form mitt i Kiruna centrum och beräknas vara klart till hösten.

Hotellet tar form mitt i Kiruna centrum och beräknas vara klart till hösten.

Foto: Maria Dahlgren

Kiruna2024-03-13 11:00

Siv Gunillasson-Sevä är starkt kritisk till att delar av socialtjänstens verksamheter som är inlösta av LKAB inte är ersatta. Det handlar bland annat om hemtjänst och hemsjukvård i Parkskolan och dagverksamheten inom LSS som finns i resurscentrum.

93 miljoner kronor i inlösta medel har istället satsats på hotellbygget i nya centrum.

– Att man löst in verksamheter och använder pengarna till något annat påverkar våra verksamheter negativt. Vi står som "tiggare med bössan i hand" och tigger. Vi vet ju inte när hotellet säljs. Det är inte lokaler för nya verksamheter vi söker, utan det är befintliga verksamheter som inte har lokalerna kvar.

Gunnar Selberg (C) som var kommunalråd vid tiden för beslutet vidhåller att hotellsatsningen är positiv.

– Att hotellet skapat problem för kommunen stämmer inte. Hotellet är på topp tre, troligtvis den mest lyckade investeringen i kommunen, säger han.

Ett 50-tal olika boendeformer inom socialförvaltningens ansvarsområde fattas idag. Det visar en boendeplan som presenterades för kommunfullmäktige under måndagen.

– Det är behov av LSS-boenden om sex nya platser plus de fyra platser som finns på ett boende som är inlöst av LKAB. Vi behöver totalt 10 platser. Vi tittar också på förtätningar på LSS-boenden som vi redan har, säger Gunillasson-Sevä.

Det fattas också boenden för äldre i olika former. Socialnämnden siktar på att ordna 50 trygghetsboendeplatser i kommunen, varav 10 i Vittangi. En form av mindre vårdkrävande boenden, ett mellansteg mellan särskilt boende som är mer vårdkrävande och seniorlägenheter.

– Trygghetsboenden är lösningen för en alltmer åldrande befolkning. Trygghetsboende är mer skyddat än att bo ensam i en lägenhet eller i ett seniorboende. Vi har färre personer som ska ge vård åt fler. Vi måste få ett alternativ mellan seniorboende och särskilt boende.

Var finns de personer som inte får behovsprövad plats nu?

– Hemtjänst och anhöriga får ta ett stort lass. Så länge anhöriga orkar, men vi kan ju inte nyttja anhöriga som vårdpersonal för det är en oerhört tung uppgift.

När blir era behov tillgodosedda?

– Jag ser tyvärr att det är några år framåt i tiden. Man borde ha byggt tidigare, säger Siv Gunillasson-Sevä.

Kiruna kommun har sanktionsavgifter att vänta eftersom man inte når upp till sina skyldigheter. Gunillasson-Sevä befarar att det kan komma att handla om 6-8 miljoner kronor på grund av att man saknar så många LSS-boenden och personer med funktionsvariationer står i kö. Men även särskilda boenden fattas och sanktionsavgifter kan komma att vänta även där eftersom man inte byggt i samma takt som behoven uppstår.

– Om våra åtgärder inte godkänns av Ivo så går det till tingsrätten och vi får sanktionsavgifter. Vi har personer som är beviljade särskilt boende som fått beslut, men vi har inte platser. Vi måste flytta verksamheterna någonstans för vi kan inte lägga ner delar av socialförvaltningens verksamheter. Det kommer att kosta och det har vi försökt att lyfta i kommunfullmäktige, säger Gunillasson-Sevä.

Kommunalrådet Mats Taaveniku (S) ser flera ljusningar, men det kommer att ta tid.

– Det är egentligen två konkreta saker som vi nu siktar på för socialförvaltningen. Den första är ett särskilt boende som LKAB kommer att börja byggas i år. Om vi tittar på LSS-boendet så är Kirunabostäder på gång att bygga. Men det blir inte aktuellt under det närmaste året. Vi har inga mer pengar för de har gått till andra saker, säger han.

Ersättningspengar är låsta i hotellet?

– De är låsta i hotellet och badhuset, men förhoppningsvis blir hotellet säljbart under det här året eller nästa år. Även om sanktionsavgifterna är höga så har vi inte pengar fullt ut att dra igång allt nu, för då dränerar vi kommunens ekonomi ännu mer.

När kommunfullmäktige beslutade att satsa 93 miljoner kronor i november 2021 så reserverade sig Vänsterpartiet efter att ha lagt ett förslag om att kommun garanterar socialförvaltningens verksamheters inlösta lokaler med samma funktioner och storlek som de inlösta samt att LSS-boendet utökas med upp till sex platser. Det förslaget röstades ner av kommunfullmäktige. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!