Stopp - kyrkstugan inte för alla

Två systrar från Kiruna ville köpa ett rum i en av Öjebyns kyrkstugor. Inga problem, tyckte kyrkorådet. Men två kungliga skrivelser från 1800-talet satte stopp.

Foto: Lennart Jönsson

KIRUNA2008-12-19 06:00
Vem som helst får inte köpa en kyrkstuga. Det står klart och tydligt i två kungliga skrivelser från 1817 respektive 1849. Där framgår att enbart församlingsbor får köpa eller bygga kyrkstuga om det är behövligt för att bevista gudstjänst eller för barns skolgång.
Länsstyrelsen sade nej
Men kyrkorådet i Piteå landsförsamling ville se en förändring på den punkten och beslutade därför tidigare i år att förändra villkoren.
Två systrar från Kiruna nappade på erbjudandet och ville köpa ett rum. Inga problem, tyckte kyrkorådet, som godkände ansökan. Men sedan var det stopp. Länsstyrelsen godkände inte förvärvet, med hänvisning till de två kungliga skrivelserna.
- Vi trodde det var klart efter det att vi fått tillåtelse från kyrkorådet. Klart att vi blev förvånade när det visade sig att det inte gick, säger en av systrarna.
De är båda pensionärer och bor i Kiruna. Som barn tillbringade de många somrar i Piteå hos sina morföräldrar och sedan några år tillbaka hyr de dessutom ett sommarboende i trakten. Intresset för de timrade kyrkstugorna har de ärvt från sina föräldrar.
Månar om kulturhistorien
Kyrkstugorna byggdes för att långväga församlingsmedlemmar skulle ha någonstans att sova över när det kallades till gudstjänst. Med tiden förändrandes detta och nu för tiden bor ingen i stugorna. De sköts numera av människor som är måna om att bevara en del av kulturhistorien för eftervärlden. Ägarna är också skyldiga att svara för stugornas underhåll.
- Stugorna är fantastiska och jättemysiga. Vi vill inreda rummet i gammeldags stil. Visst vore det trevligt om vi fick köpa det, säger kvinnan.
Överklagar
Därför har systrarna nyligen överklagat länsstyrelsen beslut till regeringen som ska ta ställning i frågan.
- Regeringen har ju i en proposition tidigare sagt att skrivelserna bör upphävas. Men något beslut har inte tagits, säger ämnesrådet Ann Aurén vid Kulturdepartementet.
Det är fler som vill se en förändring av de kungliga reglerna.
- Vi tycker så. Tiden går, seder och bruk förändras, säger Erik Jonsson (s), ordförande i kyrkorådet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om