Stora förluster om nattÄg dras in
Indragningen av ett nattÄg skulle leda till att turisterna vÀljer andra destinationer Àn KirunafjÀllens anlÀggningar.Bara RiksgrÀnsen rÀknar med ett inkomstbortfall pÄ 3,5 miljoner kronor.
KallstÀllt blir hett igen. KommunalrÄden Kenneth StÄlnacke och Lars Törnman, samt Annelie Vinsa, KirunabostÀder, konstaterar att det Àr ett vÀlbehövligt tillskott pÄ bostadsmarknaden i Kiruna.foto: hans sternlund
Foto: Hans Sternlund
Organisationen understryker att det Àr stora pengar som stÄr pÄ spel för turistnÀringen.
I KirunafjÀllen nÄr man omkring 170 000 kommersiella gÀstnÀtter dÀr Kebnekaise fjÀllstation, Abisko turiststation, Björkliden fjÀllby och RiksgrÀnsen Àr de största anlÀggningarna.
Stora problem
Omkring 50 procent av besökarna kommer med tÄg och av dessa kommer tvÄ tredjedelar frÄn StockholmsomrÄdet.
Alla anlÀggningar har pÄpekat att tÄget Àr avgörande för omrÄdets attraktionskraft. Det Àr dock bara RiksgrÀnsen som har gjort en uppskattning i kronor om vad bortfallet av gÀster skulle innebÀra.
Problemen skulle bli stora Àven om en kommersiell aktör tog över det extra nattÄget över de tre sommarmÄnaderna.
Vill förlÀnga sÀsongen
- KirunaomrÄdet har i allt högre utstrÀckning en Äret-runt-turism. Vi ser en minskning under oktober och november, men under resten av Äret har vi ett relativt stabilt antal gÀstnÀtter, sÀger Erica Carlsson, marknadsansvarig vid Kiruna Lappland.
MÄnga anlÀggningar arbetar ocksÄ med att förlÀnga sÀsongen. Abisko kommer i Är att öppna redan den 1 december, Björkliden har börjat hÄlla öppet över jul och nyÄr medan RiksgrÀnsens midnattsolskidÄkning Àr ett sÀrmÀrke.
Mellan mitten av september fram till mitten av februari samt frÄn mitten av maj till mitten av juni Àr tÄg och bil enda sÀttet att ta sig till fjÀllanlÀggningarna kring TornetrÀsk.
SÄ jobbar vi med nyheter LÀs mer hÀr!