Tomas Utsi har fört statistik över när snön har försvunnit och när de första björklöven har slagit ut sedan 1981.
– Jag längtade till sommaren. Jag förde statistik på massa olika saker, när olika fågelarter kom, när olika växter blommade, när olika insekter kom och en massa sådana tecken, säger Tomas Utsi.
Efter ett tag blev statistiken övermäktig att hålla reda på så nu är det snösmältningen och lövsprickningen han fortfarande håller koll på. Varje vår antecknar han den första barmarksdagen.
– Det är när man kan göra en promenad i skogen obehindrad av snö. En flack skog, inte en nordsluttning, för där är det ofta snö kvar längre, säger Tomas Utsi.
Tidigast försvann snön 2002, då var det barmark redan den 2 maj. Förra våren låg snön kvar ända till den första juni, vilket är rekord under de 37 år som Tomas Utsi fört statistik. Det här året var snön borta lite snabbare än vanligt, 12 maj. Nu kan det istället bli lövsprickningen som slår rekord.
– Det lär nog dröja en vecka ännu, kanske två. Björklöven utvecklas inte om det är kallare än tio grader. Nästa vecka ska det bli lite varmare, tidigare såg det ut som att det skulle bli över 20 grader men nu har det ändrats, så varmt blir det inte, säger Tomas Utsi.
Nuvarande rekord är 27 maj 2013. När merparten av träden har löv som är två centimeter breda räknar Tomas Utsi att de har slagit ut. Som allra senast slog löven ut 1982, då kom grönskan först den 23 juni.
I genomsnitt försvann snön den 20 maj under 80- och 90-talet. Och löven slog ut 10 juni.
Under 2000-talet försvann snön i genomsnitt en dag tidigare.
– Men det har att göra med att det är mer snö, det är mer nederbörd både sommar och vinter nu för tiden. Däremot kommer grönskan tidigare, ungefär fem dagar tidigare, säger Tomas Utsi.
2006 var ett speciellt år. Då försvann snön 6 maj, men kom tillbaka med besked några dagar senare.
– Det blev fullständig vinter igen, plogbilarna fick börja köra och det var nästan 15 minusgrader på nätterna, riktigt vidrigt. Från 1-10 maj var det riktig högsommarvärme när snön smälte, säger Tomas Utsi.
Om tiden med brun barmark är kort, alltså mellan att snön försvinner och löven kommer, så brukar det betyda att det är höga vattenflöden, vilket också brukar leda till mycket mygg enligt Tomas Utsi.
– Om löven slår ut snart så blir mellanperioden kort. Det ser ut att bli bra med mygg i år, säger han.