Tre barn i Kiruna blev vräkta i fjol

Under fjolåret fick 459 barn i Sverige uppleva att kronofogden kom för att vräka familjen. Tre av dessa barn var från Kiruna. "Vi lägger ner extra energi om barn är inblandade", säger Jeanette Ek, enhetschef.

Flytt. I fjol tvingades nio barn lämna sina hem då familjen vräktes från sitt boende.

Flytt. I fjol tvingades nio barn lämna sina hem då familjen vräktes från sitt boende.

Foto: ERIK M˜RTENSSON / TT

Kiruna2015-02-05 16:35

Sedan 2007 finns en nollvision om att inga barn ska behöva uppleva en vräkning. Trots det upplevde nio barn i Norrbotten det under 2013 – tre i Kiruna, två i Boden och två i Luleå.

När socialförvaltningen i Kiruna får besked om att barn ska vräkas får socialnämnden del av beskedet.

Från socialförvaltningen görs försök att snabbt få kontakt med berörd familj för att försöka hitta alternativ till vräkning.

– Vi gör allt för att försöka förhindra vräkning. Vi lägger ner extra krut och energi där barn är inblandade, säger hon och tillägger att det brukar följas av hembesök när man fått kontakt.

De utan barn kan efter avhysning få tillfälligt boende på vandrarhem etcetera. Men för dem med barn handlar det om bostad.

– Ingen ska behöva vara utan tak över huvudet.

I de fall där en familj avböjt kontakt med förvaltningen, eller att man inte lyckats få kontakt med familjen, får socialförvaltningen besked om vilken dag och tid avhysningen sker.

– Vi får kännedom tidigt om någon med barn ska vräkas och vi har en bra samverkan med bostadsföretagen samt kronofogden, säger Maria Jonsson, verksamhetsledare vuxengruppen.

När det sedan är dags för att lämna det tidigare boendet finns förvaltningen alltid på plats när barn är inblandade.

Från förvaltningens sida är man även noga med att följa upp.

– Ibland ringer de själva och berättar hur det har gått, säger Ek.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om