Tuff arbetsmarknad inom gruvindustrin

Gruvindustrin kämpar i motvind just nu. Något som eleverna på yrkeshögskoleutbildningen i Bergteknik kan få känna av på arbetsmarknaden till våren.

SVÅRT. Det kan bli svårare för eleverna i bergteknik att få jobb inom gruvnäringen i Malmfälten framöver. FOTO: FREDRIC ALM/LKAB

SVÅRT. Det kan bli svårare för eleverna i bergteknik att få jobb inom gruvnäringen i Malmfälten framöver. FOTO: FREDRIC ALM/LKAB

Foto: Fredric Alm

Kiruna2015-02-20 21:07

Bergteknik är en ettårig yrkeshögskoleutbildning som Lapplands lärcentra är ansvarig för. Utbildningen finns i Gällivare men kan genomföras på distans från Kiruna, Pajala och Jokkmokk.

Utbildningen har tre år på nacken och är väldigt populär med ungefär 150 ansökningar till de 20 platserna varje år.

Förra året fick 78 procent av studenterna arbete inom gruvindustrin efter examen. Eleverna som går ut nu till våren lär få det tuffare.

– Det är en spekulation, det är ju naturligtvis så att arbetssituationen påverkas av det läget som finns inom gruvindustrin nu. Underentreprenörerna har det svårt och det är ju där eleverna många gånger får jobb, säger Lars Gabrielsson, utbildningsledare.

Han menar samtidigt att det är så det är med gruvindustrin, det går

upp och ner. Trots att LKAB har infört anställningsstopp, aviserat att de ska genomföra en kostnadssänkning med 700 miljoner kronor och minska personalen med 400 medarbetare samt omförhandla avtalen med leverantörerna så är inte Lars Gabrielsson orolig för utbildningens framtid.

– Arbetsfältet är brett, det finns fler gruvor runt om i Sverige och entreprenörer som driver vägarbeten, bygger tunnlar, gör bergrum och så vidare så visst finns det en arbetsmarknad, säger han och fortsätter.

– Nu har det ju varit väldigt lyckosamt att få arbete uppe i Malmfälten men man får nog titta lite bredare nu till våren för de som går ut och kanske vara beredd att flytta på sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om