Tufft att odla i kärvt klimat - men det går

I södra Sverige är sommaren redan i full blom men i Kiruna kämpar löven med att slå ut. Går det verkligen att odla i Kiruna? Jodå, det går bättre än vad folk tror enligt Maj-Britt Tornéus som driver Kirunas enda handelsträdgård.

Även plommonträd går att få att växa i Kiruna, om än inne i växthus.

Även plommonträd går att få att växa i Kiruna, om än inne i växthus.

Foto: Maria Unga

Kiruna2018-05-21 21:13

Soffis Gård ligger i Kurravaara och har funnits sedan 2007 och inriktar sig på växter för kärvt klimat.

– Jag tittade på växthus och såg det här, det är från Colorado i USA där de har mycket snö och riktiga vintrar. Det ska vara riktigt stabilt och dessutom energisnålt, det finns inga hörn, värmen cirkulerar runt här inne, säger Maj-Britt Tornéus om det iglooformade växthuset.

Klimatet inne i växthuset går att jämföra med hur det är i Skåne. Värmen står på i växthuset hela vintern. Här inne trivs bland annat körsbärs-, plommon- och persikoträd.

– Det är ungefär fem grader, men blir det riktigt kallt går det ner på noll, vi har ju minus 40 och lite mer ibland.

Går det att odla i Kiruna?

– Jadå, det går. Det finns begränsningar såklart. Men jag tror att folk blir förvånade.

Mest begränsningar finns det när det gäller träd.

– Nu har näverhäggen blivit populär, den som man har börjat plantera i rondellerna och på parkeringar. De funkar jättebra, säger Maj-Britt Tornéus.

För att lyckas med odling hänger mycket på jorden som du planterar i.

– Om man har en skogstomt så är jorden mer sur, då måste man jordförbättra, se till att sätta dit matjord och gödsel, annars blir det för surt.

När det kommer till buskar finns det lite mer valmöjligheter än träd, till exempel syren, spirea, blåtry och perenner. Vinbärsbuskar och krusbär fungerar också. På mer utsatta ställen i Kiruna kan det vara svårt, till exempel där det blåser mycket.

– Då ska man försöka göra lä, man kan sätta upp olika vindskydd eller plantera saker som vindskydd, då får man en liten hörna där man ska sätta lite känsligare växter.

Midnattssolen och ljuset gör det gynnsamt att odla i Kiruna.

– Men vi har kort växtsäsong, normalt kanske det växer i tre månader. I södra Sverige kan det växa i sex månader, så det är klart att allt hinner bli mycket större. Man måste vara lite tålmodig, säger Maj-Britt Tornéus.

När det gäller blommor så är gullstaven en hög, tålig blomma som finns i många trädgårdar. Riddarsporre, stormhatt, akeleja och rölleka i olika färger är andra tips.

– På hösten så ska man inte klippa ner blommorna, det kan se fult ut, men de klarar sig bättre om man låter dem vissna ner, det hjälper till att täcka lite grann, sedan kommer snön på.

Det är viktigt att marken är väldränerad.

– Så att de inte blir stående med rötterna i vatten, då är det svårt att få vad som helst att klara sig, för vi har så djup käle här.

Sommarblommor som funkar är petunia, tagetes och penséer.

– Det som har blivit mer populärt att man vill ha något ätbart, tomater eller kryddor i en liten låda på balkongen.

– Man inreder också trädgården nu på ett annat sätt än vad man gjorde förut.

Soffis gård planterar även på gravar till den som vill.

– Där vill man oftast inte ha så höga växter. Populärast är tagetes och silverek. Själv sätter jag gärna nejlikor, säger Maj-Britt Tornéus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om