Det är full snurr på företaget i Laxforsen. Gästerna anländer till företaget för att åka hundspann. Men enligt Mats Rullander, grundaren av Jukkasjärvi vildmarksturer som förbjudits att bedriva hundverksamhet på platsen, har företaget inga egna hundar. Däremot är ett stort antal hundspannsföretag kopplade till verksamheten.
– Vi jobbar för fullt varje dag och har 25 anställda, säger Mats Rullander.
Vad baserar ni verksamheten på om ni inte har hundar?
– Vi har hållit på i 25-30 år med företaget och vi har kursverksamheter, skoterturer, båtar, överlevnadskurser och mycket annat så hundar är det minsta vi har hållit på med i alla år. Vi är mer som ett försäljningsföretag som säljer grupper och turer till andra företag. Vi förmedlar gäster till andra, säger Mats Rullander.
Men länsstyrelsen hade åtminstone fram till månadsskiftet februari-mars en annan bild. Då gjordes nämligen den senaste av många tidigare kontroller.
Förra hösten konstaterade länsstyrelsen att det fanns för många hundar på anläggningen, samt för lite personal. Man återkallade företagets tillstånd att bedriva verksamhet med hundar och motiverade beslutet med att det fanns 140 draghundar på anläggningen, vilket var nära 30 mer än det tillåtna.
Hundkojorna ansågs för små och dåligt isolerade, där fanns draghundar som var i behov av veterinärvård och som inte fick grundläggande omsorg och var stressade och understimulerade.
I samband med det indragna tillståndet utdömdes ett vite på 350 000 kronor. Länsstyrelsen polisanmälde företaget för misstänkt djurplågeri och/eller brott mot djurskyddslagen. Företaget förbjöds att hålla hundar på anläggningen och fick tre månader på sig för att avveckla hundverksamheten.
– Det som legat till grund för beslutet är de observationer som länsstyrelsen uppmärksammat vid de djurskyddskontroller som har utförts, säger Ingrid Ragnarsson som är enhetschef för djurskyddsenheten.
Knappt en vecka efter att beslutet vann laga kraft, den 19 november ifjol, ansökte företaget om nytt tillstånd. Man ansökte om att få hålla ett utökat antal hundar, 159 stycken, på anläggningen och i ansökan uppgavs att företaget bytt ledning.
Ansökan avslogs med motiveringen att man under många år inte följt gällande djurskyddslagstiftning.
I slutet av februari i år gjorde länsstyrelsen en oanmäld kontroll av anläggningen. Länsstyrelsen fastslog att företaget "återigen inte följt det tillstånd som fortfarande gällde vid kontrollen" och att "det kan således antas att det ekonomiska intresset att behålla ett stort hundantal vägt tyngre än att följa länsstyrelsens beslut".
Verksamheten förbjöds med omedelbar verkan den 29 januari. Företaget har nu belagts med förbud och vite på 1,3 miljoner kronor om man fortsätter. De blev delgivna den 14 mars och fick tre veckor på sig att avveckla.
– Besluten innebär att företaget inte får hålla fler än nio hundar äldre än tolv månader och företaget ska upphöra att bedriva den yrkesmässiga verksamheten, förklarar Ingrid Ragnarsson.
Länsstyrelsen kommer att göra fler kontroller. Enligt Mats Rullander äger företaget inga egna hundar idag. Men samarbeten med andra draghundsföretag innebär att flera hundra hundar vistas i området ändå.
– Vi har haft hundar men de hundar vi använder här är från olika företag här i Kiruna som kör våra gäster. Det är inte våra hundar, vi äger inga hundar. De som kör åt oss det är alltså olika företag med egna tillstånd från länsstyrelsen. Vi har liksom ingenting med det att göra. Vi ger dem gäster och vi tar provision på det och lever på det, säger Rullander.
Det finns alltså inga hundar på anläggningen nu?
– Det är klart det finns hundar här nere. Det finns 400-500 hundar här men de ägs av andra företag. Det har inte med oss att göra.
Enligt länsstyrelsens beslut får hundarna inte hållas på anläggningen.
– Om hundar fortfarande hålls på företagets anläggning och om de används inom draghundsturism så är det inte tillåtet. I dagsläget finns inget tillstånd enligt djurskyddslagen för företaget och det finns heller ingen annan aktör som har tillstånd att bedriva verksamhet på företagets stora anläggning. Det har hänt att företaget även anlitat andra förare och deras hundar, för att veta om det är sådana hundar måste man titta på individnivå, säger Ingrid Ragnarsson.
Nyligen avslog länsstyrelsen en ansökan från ett nybildat företag att starta draghundsverksamhet på anläggningen. Länsstyrelsen bedömer att det nya företagets verksamhet är i stora delar identiskt med Jukkasjärvi vildmarksturer. Man motiverar avslaget med att samma person är ansvarig för djurhållningen, flera anställda är samma personer och även flera hundar är samma.
– Länsstyrelsen har haft en annan aktör som sökt tillstånd på företagets stora anläggning, denna aktör har fått beslut om avslag att bedriva verksamhet. Just nu finns ingen annan aktör som har tillstånd att bedriva verksamhet på anläggningen, säger Ingrid Ragnarsson.
Vi har sökt företagets advokat utan att nå honom. Vi har också sökt styrelseordföranden Gunnar Selberg som inte återkommit.