Det var den 15 mars som det norska Herculesplanet kraschade in i fjällväggen, och spred cirka 8000 liter flygbränsle över Rabots glaciär, Björlings glaciär och Storglaciären.
Den kraftiga lukten av fotogen finns ännu i området, som innehåller höga halter av det farliga bränslet.
- Vissa beståndsdelar är cancerogena och vissa bryts ner långsamt i kroppen, säger Rebecca Möller, enhetschef för miljöanalys på länsstyrelsen.
Liten risk för spridning
Det har funnits en rädsla för att bränslet ska sprida sig i området och förgifta jokkar i takt med att snösmältningen ökar.
Men länsstyrelsen offentliggjorde i går provsvar som visar att det är liten risk för att fjällbäckarna nedanför glaciärerna är förorenade.
"Vattenprover som togs vecka 28 i fjällbäckar vid Kebnekaise visar inga spår av föroreningar från flygbränsle" meddelar myndigheten.
- Hittills har föroreningarna inte påverkat naturmiljön eller människorna alls. Bränslet ligger kvar på glaciären, säger Rebecca Möller.
Men länsstyrelsen räknar med att gifterna ska börja röra på sig.
- Efterhand som ytan smälter följer ämnena med vattnet ut i vattendrag. Men utspädningen bör teoretiskt bli väldigt stor, säger Möller.
Länsstyrelsen bedömer att den utspädningen blir så stor att det aldrig kommer att vara någon risk för människor och miljö.
"Känner om det är farligt"
I dag uppmanar myndigheten fjällvandrare att inte smälta och dricka den förorenade snön, som är gulaktig, och luktar fränt av bränslet. Detsamma gäller för vatten som luktar eller smakar illa.
- Ämnena smakar och lukar kraftigt. Man känner om det är farligt, säger Rebecca Möller.
Just nu pågår den stora turistsäsongen vid Kebnekaise. Gustaf Sixten Inga, STF:s platschef, berättar att beläggningen är bra - och konstaterar samtidigt att man inte sett ett spår av några katastrofturister.
- Nej, inte alls. Vi märker inte av några sådana turister. Det är som vanligt. De som kommer hit kommer för omgivningarna och de smultronställen som finns här, säger Gustaf Sixten Inga.
Kraschområdet, där själva haveriplatsen fortfarande är avspärrad, ligger otillgängligt. Endast ett fåtal alpinister brukar passera det varje år.