"Vi kommer skita fullständigt i deras beslut"

Samebyn Talma har fått en rejäl minskning på antalet tilldelade älgar inför årets jakt. Ett beslut som upprör renskötaren Lars-Jon Allas.

Renskötare. "Jag har sett hela tiden på att man skiljer på samebymedlemmars möjligheter till jakt jämfört med andra jägare", säger Lars-Jon Allas.

Renskötare. "Jag har sett hela tiden på att man skiljer på samebymedlemmars möjligheter till jakt jämfört med andra jägare", säger Lars-Jon Allas.

Foto: Lena Leffler

Kiruna2016-08-04 21:15

Det var förra veckan som det offentliggjordes att fler älgar får skjutas inför höstens jakt i Norrbotten jämfört med fjolårets. Och i det flesta delar av länet ligger älgtilldelningen på samma nivå som tidigare – men för samebyn Talma i Kiruna har det skett en stor minskning.

Inför årets älgjakt får de fälla totalt 20 älgar, varav tio vuxna och tio kalvar. Det är en minskning på hela 60 älgar från i fjol.

HELA LISTAN: Så många älgar får skjutas

Lars-Jon Allas, renskötare i Talma, berättar att motiveringen de fått till beslutet grundar sig i att de inte följt länsstyrelsens rekommendationer. Samebyn rapporterade förra året att man enbart skjutit en vuxen och en kalv ­­– och året innan dess rapporterade de inga fällda älgar. Vilket han berättar har varit ett medvetet beslut eftersom samebyn inte får ta del av fällavgifterna.

– Men jag har aldrig varit med om ett sådan stor minskning förut. Det är något helt nytt och sådana här stora förändringar kan det inte bli för bara en grupp, säger Allas och fortsätter:

– Jag har sett hela tiden på att man skiljer på samebymedlemmars möjligheter till jakt jämfört med andra jägare.

Han tillägger även att de inte kommer ta hänsyn till länsstyrelsen beslut.

– Vi kommer skita fullständigt i deras beslut. Vi måste jaga för att vi ska kunna få våra inkomster som vi är i behov av, det här är vår näring och inte någon hobbyverksamhet.

Vad tycker du länsstyrelsen ska göra nu?

– Jag tycker att länsstyrelsen måste, i det här fallet, ta sitt ansvar och rätta till alla fel som har medverkat till det här beslutet. Annars får de väl ta ärendet till domstolen och då är frågan om vi får en ny process om samebymedlemmarnas rättigheter till storviltsjakten.

Roland Saitzkoff på länsstyrelsen förklarar att det är älgförvaltningsgruppen som ger förslag på tilldelningar som sedan länsstyrelsen fastställer ­– och om hela gruppen är enig över ett tilldelningsbeslut går de inte in och granskar beslutet.

Men är det vanligt att det blir en sådan stor förändring?

– Jag har inte varit med om sådan sänkning tidigare, men jag har som sagt inte koll på alla tilldelningar heller.

Saitzkoff förklarar att en allmän orsak till en minskning kan bero just på att man inte skjutit de älgar som förvaltningsgruppen anses ska fällas på området.

– Då kanske man får en lägre tilldelning och jaktområdena runt omkring får en högre tilldelning istället.

NSD har försökt komma i kontakt med älgförvaltningsgruppen utan resultat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om