NSD har tidigare berättat om satsningen av den nya säkerhetsstugan. Förhoppningen i våras var att stugan skulle stå klar nu under september månad. Lisa Lindbom, platschef på Kebnekaise fjällstation, sa dock till NSD i somras att hantverkarnas arbete var väderberoende och att det därför var svårt att ge en exakt tidsplan.

Den kalla sommaren med regn och snö har gjort att endast grunden har kunnat uppföras och det är först nästa säsong bygget kan färdigställas om vädret tillåter.

Nästa sommar gör man ett nytt försök säger Bas Boellaard, konstruktör på Martinsons, till Byggvärlden.

– Då tar vi nya tag. Då kommer vi att flyga upp resten av leveransen till Kebnekaise. För att göra både leveransen och montaget så smidigt som möjligt är vissa detaljer prefabricerade. Det gör att vi kommer att klara montaget på ungefär tre veckor.

Byggnaden ersätter de gamla toppstugorna. Den kommer att byggas 2040 meter över havet på platån strax före den snötäckta klättringen upp på sydtoppen. Stugan blir den högst belägna i Sverige med 2040 meter över havet.

Den är endast tänkt som en säkerhetsstuga, det vill säga som skydd mot vädret och kommer inte att vara en toppstuga med service.