Under eftermiddagen har flera läsare hört av sig till NSD om att de har sett mystiska flygplan flyga över Kiruna kommun. Det finns två orsaker till att Kirunas luftrum har haft ovanligt besök i dag.

Bland annat fick NSD uppgifter om att ett mystiskt jetflygplan hade setts flyga över Vittangi där det cirkulerade. NSD ringer Luftfartsverket om saken och Per Fröberg vid presstjänsten sätter sig in i ärendet. Efter en stund ringer han upp och berättar att han varit i kontakt med flygtrafiktjänsten i Kiruna.

– De sa att det är ett av Försvarsmaktens skolflygplan, ett SK60, som varit ute på övning. Det har lyft från Luleå, åkt mot nordost, sedan västerut och vänt hem igen. Det måste vara det planet som passerat Vittangi, säger han.

Enligt Per Fröberg var det alltså bara blivande piloter inom Försvarsmakten som var ute och övningsflög, vilket inte är ovanligt.

Det andra skälet är att Kirunas luftrum har haft främmande är att flygplatsen har haft franska gäster på dagsbesök. Det är flygplanstillverkaren Airbus som testar modellen 320 Neo. Den har flugit upp från Toulouse i Frankrike för att hårdtesta planet i ett subarktiskt klimat vid Kiruna Airport.

– De kör ett antal timmar vid flygplatsen. De vill flyga i vår subarktiska miljö, gärna med lite kyla för att få lite tid med flygplanet, säger Peter Salomonsson, flygplatschef.

Han tillägger att flygtillverkarna gärna vintertestar sina flygplan i Kiruna bland annat på grund av att det finns en hangar som rymmer en jumbojet.

– Det är trevligt att de är här. De landar, går igenom planet och tittar några timmar, sedan åker de upp igen och flyger vidare, säger han.