Kultursekreteraren Lennart Lantto och konstnären Maria Jokitalo sitter framför datorn och diskuterar hennes verk ”Fallet”. Det ska pryda entrén till det nya äldreboendet på Movägen i Kiruna.

– Det är fantastiskt, jag har velat göra gestaltningar länge, säger Maria Jokitalo.

Förra året blev hon utsedd till Kirunastipendiat, men det är inte därför hon blivit utvald att gestalta det nya äldreboendet.

Artikelbild

| ROSTFRITT. Maria Jokitalos konstverk kommer att bestå av 1?200 skedar.

– Konstnärerna skickade in anonyma bidrag, som en jury bedömde. Så det var ju roligt att det blev just Maria, trots att vi inte hade en aning om att det var hon som stod bakom bidraget, säger Lennart Lantto.

Konstverket ska bestå av 1200 matskedar. På håll kommer det att se ut som ett vattenfall, på närmare håll syns stålskedarna som symboliserar gruvan och maten.

– Här får man kopplingen mellan stadens huvudnäring och maten som den ger på borden. Det skulle vara fantastiskt att få alla skedar till konstverket från Kiruna, där händer tagit på dem, där de använts och repats. Jag vill ha både gamla och nya skedar, säger Maria Jokitalo.

I stadhushallen står en plastlåda, där det går att lämna skedar.

Artikelbild

| INSAMLING. Maria Jokitalo och Lennart Lantto visar upp de skedar som kommit in hittills. Nu hoppas de på över tusen till.

– Finessen är att man bidra till konstverket med just sin sked och så kan man visa upp det sedan för sina gäster och besökare. Kanske man någon gång i framtiden bor på boendet och då har man sin sked där, säger Lennart Lantto.

Maria Jokitalos konstverk kommer till tack vare den så kallade enprocents-regeln som finns i Kiruna kommun. Vid alla nybyggen, ombyggnationer och tillbyggnationer avsätts en procent av den budgeterade kostnaden till konstnärlig gestaltning. Eftersom de senaste åren bestått av flera nybyggen har Kiruna också fått och kommer att få flera nya konstverk.

Artikelbild

| VATTENFALL. Konstverket Fallet ser ut som ett vattenfall på håll. På närmare håll syns skedarna.

– De finns på Mysinge, Raketskolan, det särskilda boendet i Tuolluvaara och kommer till Tarfalahallen. Tre konstnärer har fått i uppdrag att göra skisser till fasaden. Vem som får pryda den blir förhoppningsvis klart till hösten, säger Lennart Lantto.

I det senaste gruvstadsparksavtalet mellan kommunen och LKAB finns det dessutom avsatt hela 21 miljoner kronor för att ta hand om eller ersätta den konst som finns i den del av Kiruna som försvinner.

– Vi kan antingen flytta eller satsa på ny konst. Vi har fria händer och det känns mycket bra, men visst ska det mesta som finns flyttas om det går. Utöver det kommer vi också flytta utomhuskonsten, berättar Lennart Lantto.