Inför inspelningen av Ernst Kirchsteigers aktuella julserie, då han inreder, julpysslar och lagar mat inför julen, blev Yana Mangi i Lannavaara uppringd av produktionsbolaget.

– Jag har ju jobbat som hundcoach i Åsa Larsson-filmerna det senaste året och i och med det kom jag i kontakt med tv-folk från hela Sverige, berättar Yana Mangi.

När Ernst Kirchsteiger sa att han ville komma till Kiruna och få inspiration från det samiska hantverket blev han rekommenderad att prata med henne.

Artikelbild

| Hälsning. Ernst Kirchsteiger skrev en mycket personlig hälsning i Yana Mangis gästbok.

Hon blev uppringd och tillfrågad om det fanns någon passande samisk hantverkare som Ernst kunde få möta.

– Det var en svår fråga. Det finns ju enormt många att välja på.

Den första hon kom att tänka på var en person som finns i hennes egen by, nämligen Per Simma.

– Han håller på med hårdslöjd, som vi kallar det – alltså med trä och horn.

Artikelbild

| Tamrenar. Yana Mangi har införskaffat ett antal tamrenar som turister som kommer till byn får mata.

Han kunde tänka sig att vara med i programmet. Och när Yana Mangi berättade att hon själv hade en egen gård med renar ville Ernst komma till henne också.

Yana Mangi arbetar som artist och som musiklärare på Sameskolan i Kiruna. När hon köpte fastigheten i Lannavaara i trakterna för några år sedan föddes tanken att hon kunde ta emot turister hemma på gården. Därför har hon också skaffat tamrenar som turisterna får mata.

Så kom det sig att Ernst Kirchsteiger besökte Mangigården och fick klappa Yanas renar.

– Han tyckte det var fantastiskt roligt att få stå så nära renarna och mata dem. Han förklarade verkligen ur djupet av sitt hjärta hur mycket det betyder för honom med det samiska och nordiska.

Han hälsade även på hos Per Simma och fick prova på sameslöjd.

Faktum är att han blev så förtjust i Lannavaara att han aldrig brydde sig om att besöka Kiruna.

– Jag tyckte det var så roligt. Tv sänds ofta från platser nära Stockholm men nu kom de ut till den här lilla byn. Det är stort att få ett program från Lannavaara.

Var han barfota?

– Det säger jag inte.

Kommer man får höra dig jojka?

– Det får ni veta om ni ser programmet.

Hur var upplevelsen för dig?

– Ernst var ju en fantastiskt trevlig människa. Han var precis så mysig som han verkar vara när man ser honom på tv. Jordnära, genuint intresserad och ödmjuk. Han hade mycket kloka tankar om livet, en mycket fin människa.

Han skrev dessutom en hälsning i hennes gästbok om hur mycket han uppskattade besöket och att han kanske kommer tillbaka igen för att han känner att han behöver det – stillheten och mötena med människorna.

Avsnittet där inslaget från Lannavaara ingår sänds torsdag kväll.