Den nya stugan kommer att byggas på platån strax innan den snötäckta klättringen upp på sydtoppen. Platsen mäter 2040 meter över havet och byggnaden blir då den högst belägna i Sverige. Ritningen stod klar i våras och snart anländer stugmaterialet till Nikkaluokta.

– Stugan kommer till Nikka i nästa vecka, säger Bengt Lind fastighetschef på Svenska turistföreningen.

Murman arkitekter står bakom utformningen av stugan som kommer att vara i massivt trä och formad som en femkantig cylinder, med fönsterutsikt mot fjället. Den kommer att vara omkring 20 kvadratmeter stor och rymma runt 20 personer samtidigt. På Kebnekaise fjällstation vill man vara tydlig med att stugan inte ska vara till för något annat än att skydda mot väder och vind.

Artikelbild

| GAMMAL RITNING. Så här såg det gamla förslaget om Kebnekaises nya toppstuga ut. Bild: MAF

– Vi vill poängtera att det är en säkerhetsstuga för den som behöver söka skydd och inte en toppstuga med service, säger Lisa Lindblom, platschef Kebnekaise fjällstation.

Allt arbete kommer att utgå ifrån Nikkaluokta, därifrån kommer man att flyga upp hantverkare och byggmateriel. Eftersom att hantverkarnas arbete är väderberoende är det svårt att säga när bygget kommer att sätta igång, och lika svårt är det att säga när säkerhetsstugan kommer att stå klar.

– Det är svårt att säga, allt beror på vädret. Om det blir sammanhängande bra väder så kanske under augusti, säger Lisa Lindblom.

– Ska man ha marginal så ska man säga nästa säsong, men om man har tur så kanske i september, säger Bengt Lind.

Det är Svenska turistföreningen (STF) som bygger stugan uppe på sydtoppen, men pengarna kommer från fler håll.Stugbygget är dels finansierat via STF, men också från Länsstyrelsen i Norrbotten och Naturkompaniet. Vad kostnaden för hela bygget landar på är ännu lite oklart.

– Det är inte riktigt klart än men jag tror att kalkylen säger 1,8 miljoner, om jag inte tänker fel säger Bengt Lind.

På Kebnekaises sydtopp finns redan två äldre stugor, varav den större och nyare på västra sidan kommer att rivas då säkerhetsstugan är står färdig. Säkerhetsstugan kommer endast att verka som ett vindskydd med väggfasta bänkar och utan värme. Tidigare har det hänt att besökare har eldat inredningen i de gamla stugorna, vilket kan vara en förklaring till att man väljer bort kaminen i den nya stugan, menar Lisa Lindblom.