Här om veckan berättade NSD att Kirunabostäder (KBAB) och Hyresgästföreningen i Kiruna stod långt ifrån varandra inför årets hyresförhandlingar. Kirunabostäder vill höja hyran med fyra procent för att få in pengar nödvändigt underhållsarbete.

Det här kallade Nicklas Emmoth, lokal ordförande i Hyresgästföreningen, för "en chockhöjning" som inte kan accepteras. Enligt Hyresgästföreningen har redan KBAB har pengar till underhållsarbete i kassan.

Läs mer: "Yrkar på rekordhög hyra"

Nu står det klart att parterna inte lyckats nå någon överenskommelse lokalt. Ärendet lyfts därför till Hyresmarknadskommittén. Det är en nationell kommitté som prövar tvister i samband med årliga hyresförhandlingar mellan Hyresgästföreningen och de allmännyttiga bostadsbolag som är medlemmar i Sveriges allmännyttiga bostadsföretag, SABO.

Varken Emmoth eller KBAB:s vd Annelie Vinsa är förvånade över att ärendet lyfts till Hyresmarknadskommittén.

– Tragiskt nog ser vi en trend att det verkar gå åt det här hållet. Flera år har förhandlingarna gått vidare till Hyresmarknadskommittén, säger Nicklas Emmoth, och håller fram att Hyresgästföreningen i Kiruna hoppas att kommittén skickar upp medlare hit.

Annelie Vinsa:

– Jag kan inte säga att jag är förvånad, det har varit liknande scenarier de senaste åren. Vi får ju inte ut de pengar vi behöver. Vi har redan idag 100 kronor dyrare avgifter på värme, el och renhållning och vi tycker inte att man tar hänsyn till våra befintliga kostnader i Kiruna.

Närmast ska parterna lämna in sina respektive inlagor till Hyresmarknadskommittén som framöver, ännu oklart exakt när i tid, återkommer med ett beslut. Den slutliga överenskommelsen om hyrorna ska dock de lokala parterna träffa.