I juni berättade NSD att Peab ännu inte hittat någon ägare till byggprojektet på Skjutbaneområdet i närheten av nya centrum. Projektet omfattar tre hus med cirka 60 hyreslägenheter och byggstarten var ursprungligen planerad till 2016. Men i juni stod det klart att det inte skulle bli någon byggstart under året just för att det inte fanns någon finansieringslösning klar.

Läs mer: "Peab skjuter upp byggstart"

Nu ser det ut att dröja länge innan de tre hyreshusen Peab ville bygga i Skjutbaneområdet faktiskt kommer att stå klara - om de någonsin byggs.

Artikelbild

| ANDRA PROJEKT. Peab:s Ulf Nordwall är mer optimistisk vad gäller nya centrum (där Peab bygger stadshuset och vill bygga i kvarter 7). Att kommunen har fått klart ett par markanvisningsavtal var viktigt. "Ingen vill ju vara först", säger Nordwall.

– Egentligen har det inte hänt särskilt mycket. Vi har fortfarande inte lyckats hitta någon tagare, säger Ulf Nordwall.

Han berättar att markanvisningsavtalet mellan Peab och kommunen innebar att Peab hade ett visst antal månader på sig att få fram en ägare till projektet.

– Och vi har förbrukat den tiden, fortsätter Ulf Nordwall.

Det här innebär att kommunen är fri att förhandla med andra bolag om att bygga på där. I nuläget är det bara ett av de tre offentliggjorda projekten för Skjutbaneområdet - husen med studentlägenheter - som genomförts. Kirunabostäder har fått göra om upphandlingen av sitt projekt om cirka 100 lägenheter och har ännu inte meddelat resultatet av den andra upphandlingsomgången.

Läs mer: "Nytt försök på Skjutbaneområdet"

Kristina Zakrisson, socialdemokratiskt kommunalråd i Kiruna, berättar att det allra viktigaste för kommunens del är att fler byggprojekt i nya centrum kommer igång. Hon är inte särskilt bekymrad över att Peab misslyckats med att finna en ägare till projektet på Skjutbaneområdet.

– Det är klart att det hade varit bra om de gjort det, men det känns inte som ett jättestort problem just nu. Visst hade det varit roligare om vi fått igång alla tre projekten, men som sagt, det känns inte som ett jättestort problem nu, säger hon.

Kommunen hoppas fortfarande att fler hyreshus än dem som ingår i Kirunabostäders projekt ska byggas i området, men enligt Kristina Zakrisson kan aktuellt med villor och radhus där istället.

– Vi får väl se. Men som sagt, vi lägger inte det mesta krutet på det här just nu, säger hon.

Vad gäller nya centrum är Ulf Nordwall mer optimistisk. Bolaget bygger redan det nya stadshuset och vill bygga i kvarter sju. Att kommunen för en tid sedan tecknade tre markanvisningsavtal i en stöt - med HSB Norr, Skanska och K2A - sände enligt honom en väldigt viktig signal.

– Det var jätteviktigt, för det som händer är att man ser att andra aktörer vill satsa. Ingen vill ju vara först, förklarar han.