Som NSD tidigare rapporterat blev Jenny Siljegren svårt allergisk på tåget mellan Sunderbyn och Kiruna. Och hon är långt ifrån ensam med att reagera över tågvagnarnas usla status.

Kirunas kommunalråd Kristina Zakrisson (S), framförde hård kritik över Norrtågs ersättningsvagnar redan på regionala kollektivtrafikmyndighetens möte.

Kenneth Backgård som sitter i Norrtågs styrelse hade ingen aning om att det inte var Norrtågs egna vagnar som går upp till Kiruna. Men det talade Kristina Zakrisson om för honom.

Artikelbild

| NORRTÅG. Kirunas kommunalråd Kristina Zakrisson (S) kritiserade Norrtågs agerande redan förra veckan.

– De går inte norr om Boden. Norrtågs nya fina vagnar de går i de södra delarna, det är bedrövligt. Landstinget i Norrbotten betalar 17 miljoner kronor per år för de här sakerna och så får vi sådant skräp, säger Kristina Zakrisson.

Kommunalrådet åker ofta tåg mellan Kiruna och Luleå och säger att det inte är ovanligt att det vare sig finns kafévagn eller vatten med i vagnen.

– Oavsett vem som är ansvarig så måste det åtgärdas. Det här påverkar besöksnäringen också, folk vill inte åka tåg. Då ska ännu fler sätta sig och köra bil till Luleå i onödan när det är så bedrövligt. Både ekonomiskt och miljömässigt är det verkligen under all kritik. Det är riktigt uruselt, säger Kristina Zakrisson och fortsätter:

– Det är så typiskt att ju längre norrut man kommer ju lättare är det att prioritera ned. Det är i princip det de säger att man har prioriterat de södra länen och där går de nya fina tågen. Det betyder att man har prioriterat ned vårt län.