Hårda sparpaket snarare än julklappar?

Tidigare år har LKAB:s anställda fått exempelvis vackra skålar eller friluftsutrustning av gruvjätten men nu blir det annorlunda.

Dagarna för den stora dopparedagen får de cirka 4 500 anställda i stället beskedet att gruvjätten slopar julklapparna för att låta pengarna gå till Rädda barnen.

– Det känns bra med det omvärldsläge som är nu, många människor är på flykt undan krig och övergrepp. Vår vd menar att det är värt att reflektera över det i jultid, säger Anders Lindberg.

LKAB har sedan tidigare sparat in på andra personalgåvor, såsom den årliga bussresan i december när de anställda fick möjlighet att åka till Luleå för hockey eller teater, och i fjol uteblev julklappen helt.

Årets välgörenhetssumma, 250 000 kronor, är också betydligt lägre än de kostnader som LKAB hade för personalens julklappar tidigare.

Detta har att göra med det fortsatt tuffa marknadsläget för gruvbolaget, som redan har genomfört flera sparpaket. I tisdags meddelades exempelvis att Mertainengruvan läggs i malpåse och att LKAB skriver ner sina tillgångar med motsvarande 1,2 miljarder kronor.

– Förstås tråkigt att vi behöver skära ned på alla kostnader nu. Inte totalstopp för alla personal-sociala kostnader ännu men visst blir utbudet mindre när vi har mindre pengar.

– Samtidigt finns ett stort ansvarstagande bland LKAB:s medarbetare, gällande engagemanget i att hålla i kostnaderna. Därför finns en förståelse även för såna här beslut.

Ytterligare sparpaket år 2017?

– Svårt att sia om eftersom vi inte vet hur marknaden utvecklar sig. Vi satsar på fortsatt hårt arbete med att hålla uppe malmproduktionen. Våra kunder köper allt vi producerar och vi ser positiva effekter av kostnadseffektiviseringarna, säger Anders Lindberg, informationschef på LKAB.