I maj stängde det gamla stadsbiblioteket. Sedan dess har arbetet med att få i ordning det nya pågått. Tanken med det nya stadsbiblioteket har varit att göra det mer publikt. Barn och ungdomsavdelningen har delats upp så att de nu är separata, till skillnad från tidigare. På barnavdelningen har det byggts en scen där det bland annat kommer vara barnteater under hösten.

– Det betyder jättemycket med den nya barnavdelningen, förhoppningsvis gör det att fler barn kommer hit till biblioteket och att de får in läsningen i ung ålder, säger Carina Salomonsson.

Mer centralt

Artikelbild

| Under trappan på vägen ner till barnavdelningen finns en liten gömma där de som vill kan krypa in och läsa.

Den största skillnaden är ytan, den nya lokalen är hälften så stor som den förra och det har inneburit vissa förändringar. I nya stadsbiblioteket kommer färre exemplar av varje bok att stå framme, i stället kommer de finnas i magasinet. Det nya läget mitt i centrum hoppas Carina Salomonsson gör att även personer som vanligtvis inte besöker biblioteket tittar in för att läsa en tidning eller ta en kopp kaffe.

– Vi är spända på att höra vad folk tycker om det nya biblioteket. Inget är statiskt utan vi kommer ta in åsikter från besökare och anpassa oss efter vad de tycker behövs, säger hon.

Författarbesök under dagen

Till invigningen i dag kommer Kristina Zakrisson, kommunalråd (S) och Siv Gunillasson (S), ordförande i fritids- och kulturnämnden. Dessutom blir det författarbesök av Åsa Larsson, Mona Mörtlund och AnnHelen Laestadius som alla ska berätta vad biblioteket haft för betydelse för deras skrivande.

Artikelbild

| På den nya scenen kommer det spelas barnteater under hösten.

– Det känns spännande med invigningen men även att få följa vad den här flytten kommer innebära för biblioteket i det långa loppet, säger Carina Salomonsson.

Nya Kiruna nästa stopp

Artikelbild

| På bibliotekets övervåning finns det tillgång till en balkong. Till nästa sommar ska den göras i ordning mer så att besökare kan gå ut hit och läsa.

Kontraktet i den nya lokalen på Föreningsgatan 17 löper i fem år. Carina Salomonsson hoppas att biblioteket efter det får flytta till nya Kiruna.

– Det är ju politiska beslut som styr det. Men vi vill gärna vara en av dem som bereder väg in i nya Kiruna. Jag tror också att biblioteket är en verksamhet som skulle passa för just det, då det rör sig mycket folk här, säger hon.