Idén om en barnbok som handlar om Kirunas gruva har funnits hos Carina Kero Esberg länge.

– Jag tycker att det är konstigt att ingen har skrivit den tidigare. Hela staden är byggd kring gruvan och nästan alla barn har en förälder eller någon släktning som jobbar där. Det mullrar varje kväll så att alla känner av den och hela staden ska flytta på grund av den, och ändå finns det ingen information till barn om gruvan, säger hon.

Det är något som hon nu ändrar på med boken På natten mullrar berget. Huvudpersonen är en sjuårig pojke som har en mamma som jobbar i gruvan. Med färgglada bilder av Kiruna och en spännande och informativ historia får läsaren följa med hela vägen ner i gruvan.

Artikelbild

| Boken i bilden. Nu kan barnen läsa och se vad som händer under jorden i gruvan i Kiruna i den nya barnboken På natten mullrar berget.

– Barnet får följa med från att man gräver gångar i gruvan till att man får ut malm och åker till Narvik, hela processen fram till vad malmen egentligen blir, säger Carina Kero Esberg.

Boken kommer snart från tryckeriet och hon hoppas att den ska bli översatt till samiska och meän kieli. Hon har redan funderingar på en uppföljning.

– Det beror på hur det går, hur mycket jag lyckas sälja. Och om andra tycker att det är en bra idé, det hänger mycket på det, det måste gå runt, säger Carina Kero Esberg.

Hon har alltid tyckt om att rita bilder för barn och har tidigare ritat bilderna till tre andra barnböcker som någon annan författat.

- Det har varit kul, men jag har hela tiden kännt att jag ville ha helt fria händer och rita och skriva själv, utan någon som styr mig, säger Carina Kero Esberg.