Utflyttade Kirunabröderna Tony Martinsson och Niclas Laaksonen bildade spökjägarorganisationen LaxTon Ghost Sweden tillsammans med sina respektive Linda Martinsson och Sofia Siekas 2014.

– Intresset för det paranormala har alltid funnits ändå sedan vi var små, framförallt för mig och min bror. Vi började uppleva paranormala händelser i vår lägenhet på Rönnplan när jag var cirka åtta år gammal strax efter en tragisk olycka inom vår släkt, säger Tony Martinsson.

Saker började flyttade på sig mitt framför ögonen på honom, han hörde steg i lägenheten när ingen var hemma, dörrar som öppnades och stängdes och en leksakshäst som utan förklaring kom slungandes genom luften mot hans bästa kompis huvud.

Artikelbild

| Spökjakt. För Kiruna-bröderna Tony Martinsson och Niclas Laaksonen är spökjakt på allvar. Intresset är stort både i Sverige och USA för verklighetens Ghostbusters.

– Vi har under åren som sagt upplevt mycket som vi inte kunnat förklara men vi har aldrig riktigt dokumenterat ner vad som händer så som vi gör nu.

Startskotten gick i december 2014 då Tony Martinsson fick en Spiritbox i present av frun Linda. Det är ett kommunikationsverktyg som scannar av FM bruset utan att stanna på någon frekvens.

– Teorin är att spöken eller andar kan manipulera radiobruset och formulera ord och meningar om de vill ta kontakt. Jag testade spiritboxen och fick för första gången kontakt med andra sidan rent ljudmässigt, säger Tony Martinsson.

Därefter köpte de in mer utrustning, bland annat kameror som filmar i totalt mörker och utrustning som på ett mer vetenskapligt sätt dokumenterar ner vad som händer i olika byggnader.

Artikelbild

| UTRUSTNING. Det krävs en del utrustning för att kunna dokumentera resultatet vetenskapligt.

– Vi åker runt i hela Sverige och undersöker alla typer av byggnader, allt från Stora slott, herrgårdar till hus och lägenheter. Inget är för stort eller för smått för oss, säger Tony Martinsson.

Ett tillfälle som berört hela gruppen är när de gjorde fick ett EVP (elektroniskt röstfenomen) inspelat på Frammegården i Värmland runt 03 på natten.

Artikelbild

UTRUSTNING. Det krävs en del utrustning för att kunna dokumentera resultatet vetenskapligt.

– Jag tror att vi fångade en sekvens i historien av gården. Vi spelade in barnröster och hur de gick på våningen. Därefter kom tyngre steg och en dörr som öppnades och stängdes följt av en barnröst som sa "men jag lovar, förlåt..." och sen blev det helt tyst. Efteråt fick vi veta att två barn blivit instängda och dött på vinden bakom den lilla dörren med hasp.

Intresset för gruppen har varit stort och under första året har de haft över 65 000 visningar på Youtube. Våren är uppbokad och till hösten väntar en turné i Norrland.

Artikelbild

| UTRUSTNING. Det krävs en del utrustning för att kunna dokumentera resultatet vetenskapligt.

– Vi var med i Aftonbladets spökspecial 2015 och har blivit kontaktad av USA där man gärna ville sända ett avsnitt via en webbtv-show. Vi har däremot valt att avvakta eftersom det händer så mycket i Sverige, säger Tony Martinsson.