Cirka 1300 åskådare intog Matojärvi kalla ishall under lördagen. Uppvärmningen bland flera av lagets supportrar började redan vid 12.00 då de fyllde lokalerna på Bishops för att tåga tillsammans till Matojärvi.

Bakom arrangemanget stod hejarklacksledarna Johan Linghall och Kalle Jacobsson som vuxit upp med AIF då föreningen hade ungdomsverksamhet.

– Jag är AIF! Jag har spelat i AIF:s ungdomshockey och när mina kompisar bestämde sig för att spela för AIF kändes det självklart att ställa upp vid sidan av eftersom jag inte spelar längre. Det här känns fantastiskt och jag brinner för laget, säger Linghall.

Artikelbild

| Efter att ha samlats på en restaurang i Kiruna tågade supporklubben till Matojärvi för att heja fram Kiruna AIF.

– Min storebror spelade i AIF och när jag var liten grabb och var med på Matojörvi för att heja fram de stora grabbarna, säger Jacobsson om varför AIF ligger honom så varmt om hjärtat.

Under Kiruna AIF:s glansperiod spelade laget som bäst i allsvenskan, som då var den högsta ligan i Sverige. En av spelarna var Hans Karlsson som nu fick göra ett symboliskt nedsläpp från röda mattan som rullats ut dagen till ära.

– Det känns bra att laget startats upp. Då var en sammanslagning det enda rätta med alla problem som fanns. Nu är det är nya tider och nya spelare.

Caroline Eriksson och Sanna Hammar arbetar i den tillfälliga souvenirbutiken bestående av ett bord i ishallen. Båda är övertygade supportrar till laget trots att minnena från hockeyn är från barndomen.

Artikelbild

| Ljudligt. Supporterklubben Snoddas Army höll flaggorna, och ljudnivån, högt under matchen.

- Min lillebror spelar har hängt med sedan har hängt med sedan jag var liten, säger Hammar.

- AIF är AIF. Därför är jag supporter, säger Eriksson.

Artikelbild

| Matchpucken flögs in med helikopter.

Det blev ett ordentligt målkalas för Kiruna AIF som vann matchen med stabila 10-1. Lagkaptenen Emil Jakobsson, som tidigare spelade med Kiruna IF, är nästan tagen av uppslutningen efter matchen.

– Trodde inte att det skulle vara så här stort att kliva in på ett fullsatt Matto. Jag började spela för det här. Uppslutningen och stödet. Det känns som att det är många som pratat om det här länge, och att det varit roligt om AIF i en seriespel igen. Vi började bubbla om det och sedan var det inte svårt att få funktionärer och många bäckar små och nu är vi här.

Artikelbild

| Lycklig. Matchens lirare Simon Hammar är inte bara glad. Han är överlycklig.

Tränaren Björn Sipuri säger att han är varm i hjärtat efter matchen.

– Det är jättekul med den första matchen på 27 år. Det är en härlig känsla och nu forstätter vi serien och satsar på att gå upp ett snäpp efter jul. För oss som AIF:are betyder det jättemycket att vi dragit igång igen och det är folk söderifrån som flugit upp enbart för detta.