I dag, fredag, startar projektet Börja fiska runt om i hela landet. 5000 barn får chansen att låna en fiskeutrustning över sommarlovet.

– Det har varit svårt att få barn och ungdomar att börja fiska. Tanken med det här projektet är att de ska börja gilla det, säger Keijo Lahdenperä, som deltar i projektet med sin butik Vildmarkshörnan i Kiruna.

Projektet har redan pågått i fem år och Keijo Lahdenperä har sett många unga fångas av tjusningen att fiska. Men även föräldrar som tidigare inte fiskat har börjat göra det eller återupptagit sin gamla fritidsaktivitet.

Artikelbild

| DRAGPLÅSTER. Markoolio är projektets stora dragplåster. Här visar Keijo Lahdenperä upp lånespöet.

– Det är en väldigt bra fritidssyssla, bättre att röra på sig än att sitta framför en dator.

Tanken är att alla ska kunna fiska oavsett om de har råd eller inte. Inga förkunskaper behövs. Fiskesetet är anpassat för barn i åldrarna 6-16 år.

– I slutet av sommaren kan man lämna tillbaka sakerna och då får man tillbaka de 200 kronor som man lägger i handpenning, säger Keijo Lahdenperä.

För att barnen och ungdomarna inte ska förlora tålamodet brukar han rekommendera ett flugkast med cigarrflöte för att kroken inte ska fastna i botten.

Artikelbild

| LÄTT. Om barnen lättare ska få napp och inte fastna med krokarna i botten är ett tips at köpa flugkast med cigarrflöte.

– Jag brukar säga till föräldrarna att då får barnen napp. Spinnare fastnar ofta i botten, men med cigarrflöte kan man kasta snett uppströms och låta flötet driva eller sakta vevas in. Ungarna bryr sig inte om vad de får för fisk, bara det hugger. Det blir ju en speciell känsla när man känner vibrationerna och hur det hugger, berättar Keijo Lahdenperä.

Fisket kan bli en livslång hobby för många. I Kiruna brukar alla de fiskeset som finns inne lånas ut.

– Vissa blir fanatiska fiskare, säger Keijo Lahdenperä.