Sprickorna i Kirunas brandstation är både omskrivna och väldokumenterade. De är också en av orsakerna till att räddningstjänstens nya lokaler prioriterats. Nu närmar sig flytten för räddningstjänsten, vars nya lokal väntas vara färdig i slutet av 2019.

– Planeringen var att vi skulle vara inne i det nya huset vid årsskiftet 2019-2020, säger Hans Stenmark, driftansvarig vid Räddningstjänsten i Kiruna.

– Men jag skulle tro att det inte blir förrän tidigast 1 mars 2020. För min del gör det inget om vi blir kvar i det gamla huset i en månad eller två, bara vi ser till att allting blir färdigt och är bra gjort i det nya huset.

Artikelbild

| Teglet har separerat ovanför ett fönster där larmkläderna förvaras.

Uppgifter om sprickor på Kirunas brandsstation har gått att spåra ända tillbaka till när huset stod färdigt 1994. Redan från början har LKAB beskyllts för att orsaka sprickorna, något som gruvbolaget dementerat gång efter gång.

– Sprickorna fanns långt innan marken hade börjat påverkas av gruvan, säger Anders Lindberg, informationschef vid LKAB.

Numera kan LKAB uppmäta vibrationer i marken, men de är långt under den tillåtna frekvensen som regleras av miljövillkoren.

– Det har aldrig funnits någon risk att befinna sig i byggnaden på grund av markdeformationer eller vibrationer som orsakats av gruvan, säger Anders Lindberg.

Artikelbild

| Denna spricka upptäcktes någon gång runt 2006 och har på senare år separerat ordentligt. Sprickan har uppstått precis i passagen mellan ledningscentralen och larmhallen.

Och personalen på räddningstjänsten är inte heller särskilt oroliga, även om det hänt en hel del märkliga saker som konsekvens av sprickorna.

– Vi har en garageport som fallit loss, den hoppade helt enkelt ur gängorna, säger Hans Stenmark.

Artikelbild

| Det närmar sig flytt för räddningstjänsten i Kiruna, och det är hög tid eftersom sprickorna i det nuvarande stationshuset blir allt värre.

Även dörrarna in till larmhallen har satt sig och går inte längre att stänga ordentligt.

– Ett tag var vi väl lite oroliga, kanske skulle vi behöva sätta spännband runt kåken. (skratt)

Men om det inte är vibrationer från gruvan, vad är det då som gör att huset spruckit? En teori är att halva huset, med en källare som består av skyddsrum och ledningscentral och är väl förankrat i berggrunden, står stadigt, medan själva garaget är byggt på myrmark vars rörelser med åren orsakat sprickorna. Anders Lindberg är den som presenterar den teorin.

– Det är i alla fall vår bedömning.

Hans Stenmark säger att räddningstjänsten sitter lugna i båten.

– Vi får ju snart flytta och det är inga ställen som är avstängda eller så. Det har varit ingenjörer och tittat på sprickorna, de håller koll på mätningarna och jag litar fullständigt på dem.