Fler hittar till fjällen, men det gör också att fler ovana vandrare ger sig ut. Det menar Fjällsäkerhetsrådet som tipsar om vad man ska göra när man ger sig ut på vandring.

Förra veckan hittades en sportfiskare som varit vilse i nästan två veckor i jämtlandsfjällen. Följer du råden är chansen större att du skulle klara det.

 

1. VÄLJ RÄTT UTRUSTNING

Artikelbild

Välj lätta kläder som skyddar mot vind och väta, och som andas när ni blir varma. Kläderna bör kunna bäras i flera skikt. Packa inte ryggsäcken för tung, på Fjällsäkerhetsrådets webbplats finns praktiska checklistor.

2. MEDDELA FÄRDVÄG OCH BERÄKNAD ÅTERKOMST

Det är viktigt att någon känner till er planerade färdväg och när ni räknar med att komma tillbaka. Berätta för en vän, en släkting eller någon annan som kan slå larm om ni inte skulle återvända som planerat.

3. ANPASSA FJÄLLTUREN EFTER VÄDRET

Artikelbild

Vädret kan slå om hastigt i fjällen. Ta del av lokala väderprognoser via radion, webben eller Fjällsäkerhetsrådets och SMHI:s telefontjänst på 0771-23 11 23. Respektera alltid utfärdade fjällvädervarningar.

4. FÖLJ MARKERADE LEDER

Artikelbild

Det finns hundratals mil markerade leder i fjällen, med bland annat avståndsmarkeringar, övernattningsstugor och hjälptelefoner. Tänk på att röda kryss markerar vinterleder, som inte alltid är lämpliga att följa på sommaren.

5. TA MED EN AKTUELL KARTA

Artikelbild

Se till att ha med en karta som är aktuell. Kompass behövs framförallt utanför markerade leder, vilket förutsätter kunskaper och fjällvana. Använd gärna GPS, men tänk på att batterier laddas ur snabbt när det är kallt.

6. RÅDFRÅGA ERFARNA MÄNNISKOR

Människor som ofta vistas i fjällen kan ge viktig information. Ta kontakt och ställ frågor om vägval, vattenstånd, broar och annat som underlättar er planering. Det finns lokala fjällsäkerhetskommittéer med värdefulla kunskaper.


Källa: 6 tips för en trygg fjällvandring, en folder från Fjällsäkerhetsrådet.