Strax före klockan tre på natten mellan söndag och måndag har 155 av 163 valdistrikt räknats och Sjukvårdspartiet är största parti med 34,6 procent. Tillsammans med Liberalerna (3,0), Moderaterna (8,3) och Centerpartiet (5,2) kan SJVP bilda en koalition som tar en majoritet av stolarna i regionfullmäktige i besittning.

– Allt talar för det. Jag är jättenöjd, det här är över förväntan, säger Kenneth Backgård.

Efter 84 år av S-styre kan en ny ledning ta över. Backgård bildade SJVP 1994 och får nu för första gången ta klivet från opposition till att vara en del av majoriteten.

Artikelbild

| Anders Öberg och Socialdemokraterna får lämna ifrån sig makten i Region Norrbotten.

– Det är precis det här vi har strävat efter under lång tid. Det var därför vi bildade partiet en gång i tiden.

S backar från 36,8 procent till preliminära 29,7. Det är ett historiskt nederlag för partiet. Allra starkast symboliseras maktskiftet av röstsiffrorna i Kiruna. När nio av femton distrikt räknats hade S 11,8 procent, jämfört med SJVP:s 66,9.

– Vi gör ett fantastiskt val i Kiruna, säger Kenneth Backgård.

Han kan konstatera att SJVP ökar på bred front och går framåt med nästan tio procentenheter. 2014 fick partiet 25,2 procent.

Backgård tror att det är partiets konsekvens i sjukvårdsfrågorna som gör att väljarna strömmar till.

– Vi har hållit en ganska klar och rak linje. Det är det som har gett resultat till slut.

SJVP ser ut att kunna få 26 mandat i regionfullmäktige, som totalt har 71 stolar. SJVP, L, C och M ser tillsammans ut att få 38 mandat. S och V kan tillsammans få 29 och SD fyra.

Därmed kan en betydligt mer stabil ledning än den nuvarande rödgröna, som endast har 36 mandat, bildas. Även om L, som ligger nära treprocentsspärren, åker ur ser SJVP, C och M ut att kunna få majoritet.

– Håller det här i sig ser det väldigt bra ut. Sverigedemokraterna blir inte vågmästare, så vi kan helt bortse från dem.

Företrädare för SJVP, C, L och M ska ses vid ett möte i regionhuset redan på måndagseftermiddagen, för att inleda förhandlingar om att bilda en ny regionledning. Som vi tidigare har berättat förekommer redan samtal mellan partierna.