Det beskedet kom från regeringen på torsdagen. Det innebär att Laponiatjuottjudus ansvar förlängs till den 31 december 2022.

– Det låter bra. Ett mycket positivt besked, säger Jakob Nygård, ordförande för Laponiatjuottjudus.

− Laponia är ett av våra mest skyddsvärda områden i Sverige. Det är Europas största sammanhängande naturlandskap och har spår av samisk verksamhet flera tusen år tillbaka i tiden. Nu ger regeringen föreningen fortsatt förtroende att arbeta vidare på den inslagna vägen de kommande åren, säger miljöminister Karolina Skog (MP).

Artikelbild

| Jakob Nygård.

Läs mer: Högt spel om världsarvet

De senaste åren har föreningen Laponiatjuottjudus varit hårt drabbad av interna stridigheter. Jokkmokks kommun krävde ett delat ordförandeskap medan samebyarna stred för att få behålla ordförandeklubban.

Striden avgjordes i oktober när samebyarna till sist accepterade ett roterande ordförandeskap, något som sannolikt räddade Laponiatjuottjudus men samtidigt orsakade splittring byarna emellan.

– Nu kan vi blicka framåt och fortsätta arbetet i styrelsen. Vi har högt i tak och förståelse för varandra, säger Nygård.

Artikelbild

| Robert Bernhardsson.

Jokkmokks kommunalråd Robert Bernhardsson (S) välkomnar också beskedet.

– Det ger möjligheter att fortsätta jobba med en positiv utveckling av världsarvet. Det är klart att vi från kommunens sida vill att vi arbetar för att hitta sätt att tillgängliggöra Laponia för besökare, givetvis med beaktande av både kulturarv och natur, säger han.

Läs mer: Kommunen vann striden om världsarvet

Laponiatjuottjudus medlemmar är de nio samebyarna i Laponia, Gällivare och Jokkmokks kommuner, länsstyrelsen i Norrbottens län och Naturvårdsverket.

Föreningen har förvaltat de nationalparker och naturreservat som ingår i världsarvet Laponia sedan 2013.