På fredagen beslutade byggnadsnämnden att säga ja till den nya detaljplan som medger att bygga de stora serverhallarna intill teknikbyn Aurorum på Porsön. Beslutet var enhälligt.

- Vi har varit försiktiga och tittaigenom så att det inte finns några brister som kan överklagas, säger Kaj Hedstig (S), byggnadsnämndens ordförande.

Planen ska klubbas av fullmäktige den 30 maj.

Artikelbild

| Mark Zuckerberg, Facebooks skapare.foto: Paul Sakuma

Förvåning
Jan Fredriksson är PR-konsult och talesman för Facebook i Sverige. Men han känner inte till något om planerna.

- Jag blev lite förvånad över er artikel häromdagen. För det här är ingenting jag känner till. Så det är inget jag kan kommentera om det över huvud taget blir något datacenter där uppe, säger han.

Tydliga kopplingar
Facebook har nyligen invigt en datacentral i Oregon i USA. Enligt Jan Fredriksson tittar bolaget på andra platser som man kan växa på.

- Men några konkreta planer har vi inte att komma med, säger han.

NSD har kartlagt de inblandade bolagen och företrädare som driver processen med de gigantiska serverhallarna på Porsön. Mönstret som uppenbarar sig då visar tydliga kopplingar mellan Mark Zuckerbergs Facebook och serverprojektet i Luleå.

Pinnacle Sweden AB är det företag som förhandlat om att köpa marken på Porsön, och som sökt tillstånd hos länsstyrelsen.

Pinnacle Sweden har en care of-adress som leder till Hellström advokatbyrå i Stockholm. Här är Mats Hellström en av delägarna.

I styrelsen
Då Pinnacle Sweden hade bolagsstämma i mars var det just Mats Hellström som satt som ordförande.

Han representerade det stora amerikanska bolag som äger de 500 aktierna i Pinnacle Sweden.

Mats Hellström har kända kopplingar till Facebook. Han sitter i Facebook Swedens styrelse, där han är bolagets särskilda delgivningsmottagare.

NSD sökte i går Mats Hellström för en kommentar, men han är utomlands över hela helgen.

Det finns fler kopplingar mellan Pinnacle Sweden och Facebook Sweden.

På Pinnacles senaste bolagssstämma beslutade ägarna genom Mats Hellström att utse Ernst & Young till revisor. Den revisor som tog uppdraget åt Pinnacle heter Stefan Andersson-Berglund. Han är sedan tidigare revisor i Facebook Sweden.

Jätteaffär
Luleå energi har varit i förhandlingar om att leverera energi till anläggningen på Porsön. Det är i sig en jätteaffär. Inge Johansson på länsstyrelsen räknar med att det handlar om el för 473 miljoner kronor.