Julia Järnberg går i nian på Norrskenets friskola. Den här veckan gör hon sin prao på kommunledningskontoret i stadshuset. Hon är politiskt engagerad och har ett starkt samhällsintresse.

– Jag tror att alla kan förändra och känner att jag som ung kan påverka.

Därför är hon aktiv i Moderata ungdomsförbundet.

– Moderaterna står för det jag står för. De har de värderingarna som jag tycker är viktiga i ett samhälle. De ser på saker som jag ser på dem.

Hon tycker som många andra att de viktigaste frågorna är kärnverksamheten inom välfärden; skola, vård och omsorg.

Att hon hamnade på kommunledningsförvaltningen den här veckan började med att hon ringde till växeln och sa att hon var intresserad av juridik, politik och är med i ett ungdomsförbund. Hon blev kopplad till kommunjuristen Daniel Bergh och på den vägen är det.

– Jag kom till det här kontoret för det är något som jag skulle kunna tänka mig att syssla med.

Hon säger att det varit mycket lärorikt.

– Alla har tagit sig tid, pratat med mig och berättat vad de gör. Jag har fått gå på små utbildningar och på nämndssammanträden. Jag har fått göra sjukt många olika saker. Det har verkligen varit jätteroligt, säger Julia Järnberg och fortsätter:

– Det är så mycket i en kommun som man inte vet sker. Det finns så mycket omtanke. Jag fick prata med överförmyndarna en dag, som ung tänker man inte på att de finns. Det är jätteviktigt att få veta att det jobbar så här många i en kommun.

Hon är beredd att ge sig in i politiken och tycker att det är viktigt att de olika partierna pratar med varandra även om de ser på saker ut olika perspektiv.

Har du redan satt upp mål för din politiska karriär?

– Vi får se var den tar mig. Jag är jättegärna i kommunpolitiken. Det är så mycket man får vara med och påverka.

Hon är ett oktoberbarn och får inte rösta nästa val, men Julia Järnberg säger att hon gärna är med och sänker medelåldern i kommunfullmäktige.

– Den är alldeles för hög och även om det behövs äldre personer, som ser på Boden från sitt perspektiv, så behövs yngre för vi har växt upp i en helt annan tid.

Kommunalrådet Claes Nordmark (S) tror unga har mycket att tillföra bara de får chansen.

– Julia är en ung bodensare som tycker politik och samhällsfrågor är spännande. Det är väldigt positivt. Vi behöver fler unga i Boden som är intresserade av de här frågorna. Jag tycker det är jättekul att hon ville komma hit och att vi kunde ta emot henne.

Claes Nordmark tillägger att hon är en del av ett välbehövligt generationsskifte i Bodens politik.

– Alla partier behöver ha både unga och äldre aktiva människor. Man har olika perspektiv med sig in. Har man en grupp personer som är homogena då tänker man inte så många nya tankar. Men har man personer med olika bakgrund, olika åldrar, kvinnor och män från landsbygd och stad då möts olika perspektiv. Då händer det spännande saker.

Claes Nordmark gjorde själv inte samma sak som Julia har gjort i hennes ålder. Han hade ett politiskt intresse, men var idrottsgrabb, han spelade bland annat fotboll i BBK tills hans var 19 år.

– Det var först när jag var 24 år och studerade biologi vid Uppsala universitet, som jag gick mycket och lyssnade på föreläsningar om utrikespolitik på kvällarna.

Så tog han ett sabbatsår, rensade fisk i Norge och drog sedan vidare till Nya Zeeland, Australien och Thailand.

När han återvände till Uppsala började han läsa statsvetenskap.

– Efter två veckor var jag aktiv i socialdemokraterna.

Och nu är han kommunalråd i Boden. Vi får se var Julia Järnbergs resa för henne.