– Det här är långt ifrån självklart för mig, säger han.

Uppgiften kommer från arbetsförmedlingens omvärldsanalys, och har bland annat fångats upp av Sveriges radio. Enligt arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) kan det framtida arbetsförmedlingssystemets leverantörer bestå av både kommuner och arbetsförmedlingen, något som regeringen är överens med Liberalerna och Centern om.

Önskemål har från organisationen Sveriges kommuner och landsting (SKL) och flera kommuner framförts om att få vara delaktiga.

– Jag tycker det är en alltför bekymmerslös inställning inför förändringen att vi ska ta på oss arbetsförmedlingens uppgifter. Det blir inte bra, speciellt inte för glesbygdskommunerna, säger Bernhardsson.

Läs mer: Här är Jokkmokks tuffa sparpaket

Jokkmokks kommun har nyligen presenterat ett stort sparpaket, som bland annat kan innebära att arbetsmarknadsenheten läggs ned.

– Större kommuner som i kraft av en större ekonomi har muskler att jobba med många olika saker kan möjligen lösa uppgiften. Men Jokkmokk exempelvis behöver samla all kraft på att klara utmaningarna som finns inom äldreomsorg och skola, säger Robert Bernhardsson.

I arbetsförmedlingens rapport framkommer att kommunerna förväntas kompensera för färre arbetsmarknadsutbildningar och färre arbetsförmedlare med bland annat reguljära utbildningar.

– Rapporten är bra skriven i övrigt men jag tycker det är fräckt att staten lägger över ansvaret på kommunerna på det här sättet.