Vad har den gråa, råa, kalla betongväggen gemensamt med varma, färgglada och mjuka ylletröjor. Jo, den estniske konstnären Jaanus Samma. Han har flyttat betongväggens graffiti till bröstet på ett antal ylletröjor. Det blir en förvandling, graffitins råa uttryck blir mjukare. Avbildade kön och sexualakter blir något annat när de stickats fram. Det som ursprungsskaparen vill ska väcka anstöt blir nästan något sött i Janus Sammas förvandlingsnummer.
Hans ambition är att visa folklig kommunikation, den som sker genom klotter och graffiti när människor vill erövra det allmänna utrymmet. Han har inte begränsat sig till att hämta graffitin och klottret från det egna hemlandet. Nej, här får hela Europa vara med. Två av motiven kommer från det som klottrats på järnvägsbron mellan Haparanda och Torneå.
Olika länder, olika språk, men det som uttrycks är så lika. Nästan allt handlar om sex, i bildform eller i texter. Sex är laddat i alla kulturer och det är därför det kommer fram på husväggar och under vägbroar. Det gäller att reta. I Helsingfors fann Jaanus Samma ”Mannerheim oli homo”, alltså att den finske hjälten och marskalken var en bög.
Tillfället är väl valt, minnesåret efter det finska inbördeskriget när den av tsarryssland utbildade finske officeren ställde sig i spetsen för de vita mot de röda. Finland blev en demokrati och republik, därför kan denna gula tröja med den svarta texten om Mannerheim hänga ifred för rättsliga ingripanden.
Jaanus Samma har haft hjälp av Riita Tilja i Torneå med tre av tröjorna. Hon har gjort dem på Jaanus Sammas uppdrag speciellt för denna utställning, färgat garnet med växtfärg. Det gäller just tröjan med Mannerheim. Alla tröjorna finns bakom glas och det kanske är för att förhindra angrepp från människor som inte gillar motiven.
Samma ställer också ut något helt annat, en vägg från ett uthus i byn Kodavere i Estland. Det är en installation och ett forskningsprojekt och i Aines konstmuseum visas delar av uthuset, en grå brädvägg med klotter från 1920-talet. Det är ett exempel på folklig kommunikation.
Han ger i utställningsbladet några exempel på vad som kan läsas och man drar slutsatsen att det måste ha funnits ett dass i detta uthus. Där kan läsas: ”Om du bajsar hosta inte använd inte din han för att torka röven”. Sedan får vi också veta att ”Armilde Sakk Kodavere’s skolpojkars slampa nummer ett”.
Jaanus Samma är född 1982 och ställer ut runtom i Europa. Han representerade Estland på den 56:e Venedigbiennalen 2015 med ”Inte lämplig för arbete. En ordförande talar”. I den undersökte han homosexualiteten i Estland under Sovjettiden med utgångspunkt från en kolchos-ordförande som förnedrades och fängslades för sin sexuella läggning.