Kreativiteten flödar när Malmberget ska göras till en skönare plats.

Det handlar om projektet "Tomma rum" och att fylla outnyttjade lokaler runt om i Sverige med skapande kraft. Det samlar 80 konstnärer, poeter, arkitekter, musiker och skådespelare som ger en kommun per år kultur och rörelse i utbyte mot lokaler för skapande. I sommar är det Malmbergets tur.

- Det är målning jag håller på med till vardags och jag har aldrig gjort en sådan här stor målning förut. Det är roligt att jobba i storformat och kul att kunna ge något till Malmberget, säger Emelie Norman, från Östersund, medan hon drar rollern över det blåtonade hav som en jättesköldpadda simmar i.

“Stort projekt"
Bakom idén med väggmålningarna står Elton Kore.

- Det är ett stort projekt att jobba ensam med. Jag mötte Emelie här och ville ha med henne i det. Det roligare att dela det med någon och hon är en duktig konstnär och kul som person. Vi ville också involvera en lokal konstnär och i det dök Maria Winbjörk upp, säger han och nickar mot en hög ställning där nämnd sitter uppkrupen och målar. Hon är född
i Gällivare men bor i Luleå.

- "Tomma rum" lockade och jag ville gärna vara med på ett hörn. Jag har även hört att det inte är så många lokala konstnärer med, säger Maria Winbjörk.

Och även om Gunillaskolan står på ruinens brant hoppas de tre konstnärerna att de två väggar de målat ska få stå kvar även när skolan rivs.

- Många passerar här och behöver ha något fint att titta på, säger Emelie Norman.

Varför man som konstnär väljer att delta i ett projekt som "Tomma rum" har Elton Kore svar på och tjejerna stämmer in.

- Det är ett sätt att möta lokalbefolkning och andra konstnärer, byta idéer och erfarenheter. Vad som helst kan hända under denna explosion av skapande i Malmberget, säger han.