Fem konstnärer visade sina verk i Kåkstan i helgen. Det är forna medlemmar från Tuoddargruppen som mötte publiken i Föreningshuset. Barbro Törngren, en av grundarna till Tuoddargruppen, känner visst vemod när epoken Tuoddar går mot sitt slut.

- Vi har inte tagit död på Tuoddargruppen officiellt, men vi har blivit gamla, jag själv är 80 plus. Tuoddarvillan är riven, många har flyttat och gruppen är upplöst, men ännu kan det tänkas att vi samlas till någon utställning. Tuoddargruppens grafikpress har flyttats till Gunillaskolan, där Berry Kurkkio och jag har ateljé, säger Barbro Törngren.

"Flickan och mörkret"
I helgens utställning visar Barbro Törngren välgjorda och vackra litografier av bruksföremål. Hon är småskollärarinnan som varvat konsten med pedagogiken i hela sitt liv.

Artikelbild

| Tord Pettersson är inspirerad av naturen i nord Norge.

- Jag är född på den tiden då konstnärsyrket inte var något riktigt jobb och då var det bra att ha något att falla tillbaka på. När barnen flyttat och inte längre fanns kvar i portmonän kunde jag ägna mig åt konsten på heltid, säger hon.

Maria Winbjörk korsbefruktar måleri, foto, keramik och design. Hon vill beröra och engagera. Hennes suggestiva oljemålning "Flickan och mörkret" har tryckts upp i 1 200 exemplar. På Föreningshusets väggar hänger naturtrogna katter som finner sin förtjusta publik. Hon fick Martin Isaksson-stipendiet 2007. Bor numera i Luleå där hon på heltid satsar på konst i nystartade firman Dreima.

Betongbjörnar
Kirsi Kämilä visar målningar med samiska motiv och betongskulpturer. Bland annat en klämmig björnhona med unge.

- Det är spännande att jobba med betong därför att materialet är svårt att styra, säger hon.

Artikelbild

| Tord Pettersson är inspirerad av naturen i nord Norge.

Tord Pettersson visar sköna naturmålningar med inspiration från Finnmarksvidden i Nordnorge.

- Jag har jobbat med palettkniv, därför blir ytan lite flimrig, säger han.

Artikelbild

| Etsning av Stig Pettersson ,"Martallen".

Brodern Stig Pettersson bidrar med etsningar från fjällmiljö. Gråskala i det lilla formatet, men inte utan dramatik.