Köp av Sjöbovillan - nu på politikernas bord

Förslaget är att Kalix kommun köper Sjöbovillan. På måndag har politikerna i kommunstyrelsen frågan på bordet.

Förslaget är att Kalix kommun säger upp hyreskontraktet och köper Sjöbovillan.

Förslaget är att Kalix kommun säger upp hyreskontraktet och köper Sjöbovillan.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix kommun2019-11-08 12:58

Norrbottens Media har berättat om Sjöbovillan i Nyborg som en gång var äldreboende och senare blev boende för ensamkommande asylsökande barn.

I december 2017 sade socialnämnden ja till att lägga ned boendet och från det att boendet så småningom tömdes så har det inte varit någon verksamhet där.

Sjöbovillan har i dag tio rum, personalutrymmen, kök och gemensamhetsytor, den totala ytan är 788 kvadratmeter.

Kalix kommun betalar en årlig hyra på 1 668 230 kronor (ändring enligt index) för Sjöbovillan till stiftelsen Kalixbo.

I kontraktet ingår att Kalix kommun, vid uppsägning efter hyrestidens slut, är skyldig att köpa fastigheten till bokfört värde.

Kalix kommuns lokalgrupp har tittat på användningsområden för Sjöbovillan.

Ett exempel i underlaget är att bygga om Sjöbovillan till åtta lägenheter, ett annat exempel är att bygga om till ett boende för äldre med sju lägenheter, ännu ett annat exempel är att bygga om till särskilt boende.

Det anges att förslagen är framräknade med grova schabloner, men att förslagen kan utgöra diskussionsunderlag för framtida beslut.

"Det kan även finnas ett intresse hos en privat aktör att utveckla en verksamhet i lokalerna vilket inte hittills är utrett" står det i underlaget.

Kommunstyrelsens arbets- och personalutskott föreslår att kommunstyrelsen rekommenderar kommunfullmäktige att uppdra till samhällsbyggnadsnämnden att säga upp hyresavtalet för Sjöbovillan och där efter, efter hyresavtalets utgång vid utgången av år 2020, köpa fastigheten till bokfört värde - cirka 7,2 miljoner kronor - av stiftelsen Kalixbo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!