Det var en sommarnatt 2017. En person hade köpt en bil i Juoksengi. Bekanta till mannen tog den på en biltransport, som dock fick punktering. Den nya ägaren tog sig till platsen med en vän för att fixa bilen.

Bilarna stod jämsidens när den nya bilägaren klev ur kompisens fordon. Han upptäckte att en tredje bil kom körande i mycket hög hastighet. Föraren i den missade avfarten från Kåbdalisvägen. Den nya bilägaren försökte springa ifrån kollisionen, men hann inte undan. Han träffades och flög in i skogen. 

Den tredje föraren åtalades dock inte för vårdslöshet. Extra åklagare vid åklagarmyndigheten i Luleå, Kristin Andersson, har tidigare förklarat varför:

Artikelbild

| Extra åklagare vid åklagarmyndigheten i Luleå, Kristin Andersson.

– Ska man åtala ska det vara tillräckliga skäl och det ska leda till att jag tror på en fällande dom, men i det här fallet trodde jag inte på det.

I sitt beslut skrev Kristin Andersson att det inte går att bevisa att den misstänkte har haft sådant uppsåt eller visat sådan oaktsamhet, som krävs för att det ska bedömas som brottslighet. Hon menade att det är en bevisfråga.

Hon åtalade föraren för olovlig körning, som han erkänt, och brott mot fordonsförordningen, eftersom fordonet han kört inte var besiktat. Han förnekade det brottet då han "trodde att hans bil var i godkänt skick". 

Tingsrätten konstaterar att en ägare av ett fordon är skyldig  att göra det som krävs för att inte använda ett fordon  i strid mot körförbud. Den dömer mannen skyldig på båda punkterna och han döms till 40 dagsböter á 50 kronor.