Filmen Ormtyglar produceras i samarbete med Filmpool Nord och Film i Västerbotten. Syftet är att samarbeta över länsgränsen. Projektet sponsras också av företaget Balticgruppen.

Lotta Lennartsdotter har sin plattform i dokumentärfilmen och tycker om att spegla verkliga relationer. Nu har hon tagit med sig sina erfarenheter från dokumentärsidan in i fiktionsvärlden, men filmen är även speciell eftersom den bygger på stillbilder. Bara vissa sekvenser är tagna med rörlig film.

– Det är ett klassiskt manus, men vi har valt ett annorlunda grepp. Utmaningen blir att göra rörelse i något som är stilla. Rörelserna kommer ibland bygga på sekvensbilder i fotot och ibland på rörelse i själva fotot, säger Lotta Lennartsdotter, som står för regi.

Artikelbild

| Litet team. Filmaren Lotta Lennartsdotter säger att de har varit ett litet team, vilket hon tycker är en stor fördel när man jobbar med barn.

Hennes sambo, Johan Jansson, fotar och filmar.

Lotta Lennartsdotter förklarar att det är en berättelse som utgår ifrån platsernas stämningar och förutsättningar, men att det också finns en förhöjd, magisk-realistisk nivå.

Fredrik Bredemo är ljudtekniker. Ljudet är också en stor del av filmen för det kommer dels att vara dialoger över fotona, dels speakerröst.

– Man får upptäcka alla småljud som finns i närheten. Handlingen är att en flicka har fått i uppdrag av sin pappa att ta hand om sin lillebror, men lillebror försvinner, säger Lotta Lennartsdotter.

Artikelbild

| Regi. Lotta Lennartsdotter regisserar sin son Adrian i rollen som lillebror i filmen.

Syskonen leker, men blir osams och då rymmer lillebror. Man får följa berättelsen dels utifrån den åttaåriga systerns perspektiv och vilka faror hon kan se, dels utifrån den treårige lillebroderns perspektiv, som bara lever i nuet och upptäcker.

Det är Marianne Strand som har skrivit manus. Hon är även producent.

Artikelbild

| Drama. Adrian och Astrid är syskon på riktigt, men spelar ett syskonpar i dramafilmen. Här leker de häst i en smedja och börjar bråka, vilket leder till att Adrian ger sig av.

– Hon hade ett manus som jag tyckte om och vi har gjort om det utifrån platsen och platsens förutsättningar. Jag tycker att vi har anpassat hennes manus till en väldigt spännande process i nuet. Varje dag efter inspelningen har hon skrivit om manuset. Eftersom barn lever i nuet har vi tagit fasta på det, säger Lotta Lennartsdotter.

Filmen är huvudsakligen inspelad i Svartlå, men också i Bodträskfors, Bjässand och Storklinten. Den kommer bli cirka 8 minuter och ska vara klar under senhösten. Det kommer att visas på Folkets Bio. Det är främst en biofilm, men den kan också visas i Barnkanalen i SvT, enligt Lotta Lennartsdotter.

Artikelbild

| Äventyr. Adrian, som gestaltar, lillebror är på äventyr. Han ser sin storasyster när hon letar efter honom, men röjer inte sitt gömställe för han är mitt uppe i leken.

Med den egna bakgrunden i dokumentärfilmen valde hon att ta med ett riktigt syskonpar och deras pappa, det vill säga sina egna barn Astrid och Adrian samt deras pappa Johan Jansson.

Lotta Lennartsdotter säger att de också funderar på att göra en utställning med stillbilderna och de gamla saker som använts som rekvisita.