Läs mer: "Han var väldigt aggressiv."

Mannen ställdes även inför rätta för två veckor sedan misstänkt för hets mot folkgrupp efter postade inlägg på Facebook. I ett av dem skrev 47-åringen i en diskussion om homosexuella: "Det fanns en snubbe på 40-talet som hade en snabb lösning för sånt folk."

47-åringen döms nu för dessa inlägg, men även för en händelse den 20 juni förra sommaren efter att han ofredat en kvinna vid en restaurang i Småstaden i Piteå.

Luleå tingsrätt konstaterar i domen att 47-åringen krävt att kvinnan skulle ta av sig slöjan och åka tillbaka till sitt hemland. Domstolen slår även fast att mannens aggressivitet inledningsvis även riktats mot kvinnans man, som enligt domstolen haft "all rätt att inskrida till fruns hjälp".

"Det är även fråga om ett förhållandevis utdraget händelseförlopp. Gärningen har även haft till motiv att kränka en person på grund av nationellt eller etniskt ursprung samt på grund av trosbekännelse", skriver tingsrätten i domen.

Domstolen anser också att 47-åringens beteende var "hänsynslöst och ägnad att kränka målsägandens frid på ett kännbart sätt" och pekar på det faktum att kvinnan tog särskilt illa vid sig.

Rättegången avgjordes i den åtalade mannens utevaro, med advokat Krister Finnsson på plats. Vid två tillfällen har mannen valt att inte dyka upp när målet satts upp för avgörande.

47-åringen döms till villkorlig dom och 80 dagsböter á 50 kronor. Han ska även betala en avgift på 800 kronor till brottsofferfonden.