En organisation som kartlägger hatbrott uppger att antalet sådana grupper nästan trefaldigades från 2008 till 2009.

Gruppen Colonial Christian Republic har enligt åtalet, som offentliggjordes på måndagen, planerat dels att mörda poliser i delstaten Michigan, dels att ta till väpnad kamp mot regeringen.

Enligt åklagarmyndigheten har gruppen, som kallas Hutaree-milisen, betraktat enskilda poliser som den federala regeringens "fotsoldater" och därmed som fiender. Den bedömningen har även gällt andra som inte delat gruppens världsbild och planer på en ny världsordning.

Alltsedan 2008 ska medlemmarna ha tränat för ett angrepp; de skulle först mörda en polis och sedan angripa begravningen med hemmagjorda sprängladdningar.

Trodde på revolt

Gruppen räknade med att därefter få dra sig tillbaka och försvara sig mot ordningsmakten, bland annat med fler bomber och försåtsmineringar. Kraftmätningen skulle inspirera andra systemkritiker och leda till en mer omfattande revolt, trodde de.

Myndigheterna har genomfört razzior mot milisen i Michigan, Ohio och Indiana. Räderna beskrivs som nödvändiga därför att de kristna terroristerna ska ha förberett en aktion till i april.

Åtta milismedlemmar greps medan en son till gruppens ledare är efterspanad. Både ledaren och hans fru finns bland de gripna. Samtliga riskerar livstids fängelse.

Citat ur Bibeln

På gruppens internetsajt framträder tungt beväpnade rebeller, och de motiverar sin hållning med citat ur Bibeln. De ses också bränna en FN-flagga.

"FBI ser allvarligt på sådana här extremistgrupper, särskilt de som skulle utgöra en fara för oskyldiga medborgare och företrädare för ordningsmakten som ska skydda USA:s medborgare", skriver Andrew Arena vid den federala polisens Detroit-kontor, i ett uttalande.

Organisationen Southern Poverty Law Center, som granskar hatbrott, uppgav i en rapport nyligen att antalet regeringsfientliga och militanta extremistgrupper i USA var nästan tre gånger så stort 2009 som 2008, en ökning från 149 till 512.