Flickhemmet nyöppnar för pojkar

HVB-hemmet i Kuivakangas var länge det enda i länet som bara tog emot flickor. Men nu byter ägaren inriktning. Hädanefter är ensamkommande flyktingpojkar målgrupp.

Förändring. Hemmet i Kuivakangas får en ny inriktning.

Förändring. Hemmet i Kuivakangas får en ny inriktning.

Foto: Vårudden AB

Kuivakangas2016-03-03 07:30

Vårudden AB ändrar inriktning på HVB-hemmet i Kuivakangas. Boendet har sedan 2011 endast tagit emot flickor och fokuserat på brukare med missbruksproblem och diagnoser som till exempel Aspergers och ADD. Nu ska i stället ensamkommande flyktingpojkar inhysas.

Kuivakangas var tidigare det enda hemmet i Norrbotten som bara vände sig till flickor, men nu finns även ett i kommunal regi i Piteå. Men när verksamheten nu görs om uppstår reaktioner.

– Vi har fått en del förfrågningar i januari och februari som vi var tvungna att neka. Det tyckte de var väldigt tråkigt, säger Våruddens vd Lars-Gunnar Lundström.

Inspektionen för vård och omsorg godkände den nya inriktningen den 25 februari och verksamheten startar så fort någon pojke placeras på hemmet. Vårudden räknar med ett ordentligt tryck när sommaren närmar sig.

– Då kommer det vara fullt i kommunerna och då blir det tvångsplacering. Då står vi med sju lediga platser, säger Lars-Gunnar Lundström.

Inriktningen mot flickor har inte alls gett lika hög beläggning. När boendet stängde i julas var tre tjejer inskrivna.

– Behovet har minskat genom åren. Vi har undersökt det där och tjejer placeras i större utsträckning i familjehem, säger Lundström som har förståelse för att det är så:

– Jag har själv varit familjehem. Det är betydligt lättare att öppna sitt hem för en flicka. En pojke är kanske mer utåtagerande.

Att satsa på flyktingar ska dessutom ge en annan kontinuitet.

– Får man in en ungdom som drogar kanske den stannar i fyra till åtta månader. En ensamkommande ungdom som är 14 år kan i teorin bo kvar tills han fyller 18. Vi får mer långsiktiga placeringar i samband med det här.

Trots det höga trycket lovar Lundström att Vårudden inte kommer ta emot fler än ett barn per rum.

– De ska ha det bra, de som vistas hos oss. Det finns i vår affärsidé.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om