Svenska bastuakademien firar i år 30 år. Den ideella föreningen har sitt säte i Kukkolaforsen och har som syfte att sprida kunskap om bastukulturen. 30-årsfirandet blir alldeles speciellt – när internationella bastukongressen ska hållas på hemmaplan.

Redan förra sommaren blev det klart att Haparanda och Torneå ska stå värd för kongressen som bara hålls i vart fjärde år. Sedan dess har Svenska bastuakademien jobbat hårt med arrangemanget. Snart, 7-10 juni, är det dags och anmälningarna har haglat in.

Nu står det klart att 200 deltagare från 24 nationer kommer att besöka Tornedalen.

– Det är fyra stycken från Australien. Det kommer människor från USA och Kanada. Det kommer till och med folk från Kenya som ska komma hit och basta, säger Svante Spolander som är med och arrangerar kongressen.

Just möten från alla världens hörn blir höjdpunkten, enligt honom.

– Människor som aldrig skulle träffa varandra annars kommer att mötas för att bada bastu.

Under kongressen kommer man att ha föreläsningar, bland annat för att presentera senaste forskningen om bastubadets påverkan på hälsan. Man kommer att ha musik och uppträdanden. Men man kommer framförallt att erbjuda bastubad i många olika former. Under kongressen kommer olika bastukulturer att mötas – alltifrån litauiska ruskor till den indianska svetthyddan. Vilken bastuform är bäst? Det är upp till en själv att bestämma. Under söndagen kan allmänheten också besöka kongressen.