Sven-Erik Bucht vill inte bekräfta Sveriges radios uppgifter om omlokaliseringen av de statliga arbetstillfällena. Men att placera jobb på landsbygden har varit en tydlig vision från regeringen sedan den tillträdde för två år sedan.
– Så jag blir inte förvånad om landsbygdskommittén kommer med ett sådant förslag, säger Sven-Erik Bucht.
Landsbygdsministern höll ett invigningstal på Haparanda stads landsbygdsforum i Kukkolaforsen. Han pratade om vikten av att äntligen ta tag i landsbygdsfrågorna, som han tycker har misshandlats av såväl tidigare socialdemokratiska som borgerliga regeringar.
I den satsningen spelar de statliga jobben en viktig roll. Bucht beskriver det som helt nödvändigt att sprida ut myndighetstjänster över hela landet.
Den rödgröna regeringen har sedan tidigare stoppat nedläggningen av lokala skattekontor och beslutat om nya myndighetsetableringar i Karlstad och Kalmar. Fler etableringar utanför storstäderna är på gång.
– Vi genomlyser egentligen alla myndigheter och ser vilka som kan omlokaliseras. Helt eller delvis, säger Bucht.
Haparandas kommunalråd Peter Waara (S) tycker att det är viktigt att även de allra minsta kommunerna får ta del av de statliga jobben. Han anser att residensstäderna gynnas allt för ofta.
– Det är alltid en fråga om hur man definierar landsbygd. De två utlokaliseringarna regeringen har genomfört har hamnat i regioncentrum. Man måste ha en stark politik som säger "där ska det vara", säger Waara.
Sven-Erik Bucht vill också gynna småkommunerna. Men det är inte säkert att det är möjligt att placera en myndighet i till exempel Pajala eller Överkalix.
– Den legendariska landshövdingen Ragnar Lassinantti sade en gång för mycket länge sedan att vi aldrig blir trovärdiga i Stockholm om vi inte har inomregional fördelning. Det var kloka ord, säger landsbygdsministern.
– Sedan kan det vara svårt för Övertorneå att få en hel myndighet som kräver oerhört mycket folk och utbildat folk. Men delar av något kan de få.
Så din ambition är att småkommuner också ska få ta del av kakan?
– Regeringens ambition är hela landet. Sedan har regionhuvudstäderna alltid en fördel med närheten till universitet om det är frågan om en stor myndighet. Man får titta på vad orten har för kapacitet.
Peter Waara håller med om att det är en utmaning. Men han tycker att det är viktigt att anta den.
– Det kan vara så. Men då skulle universiteten aldrig ha kommit till Umeå och Luleå för det fanns inte akademiska nätverk där när de lärosätena byggdes, säger han.