"I bastun är vi alla likvärdiga"

In sauna veritas.I bastun råder sanningen.Det är devisen för Svenska Bastuakademien, som i lördags firade Nationalbastudagen.- I bastun är vi alla likvärdiga, säger bastuentusiasten Kjell Mellberg från Åkersberga.

Även entusiastiska bastubadare tar en paus från värmen emellanåt.  Från vänster Algot Strömberg, Björn Wessholm, Leif Hansson, Kjell Mellberg, Harry Hartikainen och Homorino Pérez. FOTO: Svante Spolander

Även entusiastiska bastubadare tar en paus från värmen emellanåt. Från vänster Algot Strömberg, Björn Wessholm, Leif Hansson, Kjell Mellberg, Harry Hartikainen och Homorino Pérez. FOTO: Svante Spolander

Foto: Svante Spolander

KUKKOLA2010-06-14 06:00
Svenska Bastuakademien har sitt säte i Kukkola, där den också höll årsmötet i anslutning till firandet som är det 13:e i ordningen.
30 personer var sedan med under dagens föreläsningar som innehöll bland annat Greger Toolanens bildvisning från rökbastutäta Kuivakangas till Pär Granlunds visioner avseende bastumuseets utveckling.
Kjell Mellberg är född, uppvuxen och bosatt i Åkersberga och han är sedan många år tillbaka medlem i Svenska Bastuakademien.
Stockholmare är väl inga riktiga bastubadare?
- Jag har badat bastu sedan barnsben och vi badar bastu lika mycket i Stockholm som ni gör här. Vi har en bastuklubb i Åkersberga, "de 24 äldstes bastuklubb" och vi träffas regelbundet för att bada vedeldad bastu intill en sjö, säger Kjell Mellberg som anser att tjusningen med bastun är den sociala samvaron, det otvungna umgänget och samtalet mellan människor.
Kan du konkretisera det?
- Jag är advokat och oavsett vad vi tycker om det så finns det sociala skikt i samhället, kläderna säger något om våra positioner, men i bastun lägger vi av oss allt detta och alla är likvärdiga, säger Kjell Mellberg som tillägger att för honom personligen är bastun också det avstressningsmoment som han behöver för att orka med arbetet.
Den livräddande korven
Svante Spolander som driver turistanläggningen vid Kukkolaforsen - samt är hängiven bastubadare - säger att de tar avstånd från allt tävlande i bastun.
- Vitsen med att bada bastu är inte att få ut folk för att de inte står ut med för mycket värme, vi vill tvärtom att fler ska gå in i bastun.
Vad är ett bra bastubad?
- En tolvårig flicka som var här på studiebesök summerade det ganska bra med orden "det är lagom värme, lagom fukt och att jag själv får bestämma när det känns bra", säger Svante Spolander.
Bra bastumat är, enligt Pär Granlund som är en av eldsjälarna i sällskapet, den tornedalska bastukorven.
- Den korven har räddat livet på många ungkarlar i Erkheikki! De tillagar den på olika sätt; de värmer den under varmvattenkranen, på det heta grenröret på snöskotern och - enligt vilda rykten - numera också i brödrosten.
Kvällen avrundades med utlysandet av Magnus Ladulås Bastufrid (se separat faktaruta) och - så klart - med timslånga bastubad med tillhörande skrönor.
Fakta
Bastufrid
➤ En modern variant av Magnus Ladulås (svensk kung år 1275-1290) bastufrid förkunnades i samband med firandet av Nationalbastudagen i Kukkolaforsen.
➤ I de gamla landskapslagarna var kyrkan och badstugan (bastun) särskilt fredade platser.
➤ Den som gjorde sig skyldig till brott på någon av de fredade platserna kunde räkna med att få ett betydligt strängare straff.
➤ Deklaration av dagens bastufrid innebär att:
- envar må ha rätt till att bada i sin favoritbastu.
- envar må stiga in i bastun med öppet sinnelag.
- ingen må komma dit med utsträckt svärd, utan avklädd med handen utsträckt.
- gräl, trätor, Rolexur och mobiltelefoner må lämnas utanför hörhåll från bastun.
- inte någon betänklig tanke, avund eller hämndlust må träda in i bastun. Tolerans och glädje är välkommet.
Källa: Svenska Bastuakademien och Internet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!