Senast de spelade tillsammans var i januari. Sen dess har de bara träffats sporadiskt. Men nu är det dags för en uppstart igen. Under tisdagen samlades medlemmarna i JP Nyströms i Luleå för att diskutera sitt nästa projekt – en samlingsbox.

– Vi har inte spelat tillsammans sen 20 januari och bara setts vid korta tillfällen, säger Mats Olausson.

– Men det är också en av grundvalarna för vår existens. Det har alltid gått väldigt fort när vi träffas, vi besämmer saker fort, säger Svante Lindqvist.

Artikelbild

| Svante Lindqvist och Markus Falck minns en lång karriär.

Tillsammans med Göran Eriksson och Markus Falck är de båda originalmedlemmar i folkmusikgruppen JP Nyströms. I över 40 år har de spelat tillsammans, ända sedan de bildade gruppen i Malmberget 1977.

Nu sitter de här och gräver bland gamla foton, försöker minnas allt de har varit med om.

Kvartetten ska nämligen släppa en samlingsbox, innehållande CD-skivor, en DVD samt en nyskriven bok av författaren och frilansjournalisten Lars Hedström.

– Det blir väl en hyfsat rak berättelse om vad som har hänt alla de här åren, jag ska försöka skriva det på ett intressant sätt. Sen hoppas jag ju att grabbarna är beredda att lyfta sina hjärtan ur livet och berätta om allt möjligt trevligt som hänt, säger Lars Hedström som den här dagen är med på telefon.

Artikelbild

| Medlemmarna i JP Nyströms tittar på gamla bilder.

För medlemmarna i gruppen är det här ett spännande projekt.

– Verkligen. Men också lite skrämmande, säger Svante Lindqvist och tillägger:

– 40 år... Är det slut nu?

De senaste åren har varit ganska tuffa för gruppen och medlemmarna har tvingats inse att de inte kan fly från ålderdom och krämpor.

– Vi har alltid sagt att vi kommer spela så länge vi orkar lyfta tramporgeln och så länge vi är friska. Nu har det dykt upp tecken på att vi inte är odödliga, säger Markus Falck.

För ett år sedan drabbades Svante Lindqvist av en stroke under en komplicerad hjärtoperation.

– Det har varit en väldigt tuff period, jag har ju varit nära att kola vippa. Men nu är jag tillbaks på banan bättre än någonsin, säger han.

Markus Falck fyller i:

– Det händer grejer med kroppen som gör att man inte kan spela lika bra. Jag har fått problem med hörseln bland annat. Vi har fått såna erfarenheter nu, att vi faktiskt inte kommer att kunna spela hur länge som helst och att allt bara är kul. För det har verkligen varit kul i 40 år.

Är det här det sista ni gör tillsammans?

– Nej, nej. Vi lägger aldrig ner förrän det inte funkar mer. Vi brukar säga att vi hoppar från isflak till isflak. Nu hoppar vi till ett nytt isflak, sen får vi se vad det gör. Kanske blir det en turné, kanske en TV-soffa. Vad vet man?

De siktar på att samlingsboxen ska släppas lagom till jul.

– Man kan väl säga att det blir en ganska påkostad box, i något av en exklusiv utgåva. Dock inte prismässigt helt vansinnig. Den ska ju gå att köpa. Men jag kan tänka mig att upplagan kanske blir tusen ex, säger Markus Falck.

JP Nyströms har fått bidrag från Region Norrbotten samt Längmanska kulturfonden för att kunna släppa sin samlingsbox.