Som vanligt blir det ett späckat program som äger rum på 40 scener, från dag till midnatt.

– ­­­I år kan det extra mycket folkliv på stan med alla valstugor som står längs Storgatan, säger Eva Plumppu, Kulturnattens projetledarel, Skådebanan Norrbotten.

­– Det som kännetecknar Kulturnatten är att många har en familjemedlem som står på scenen, kanske för första gången. Det är ett kravlöst arrangemang där man inte behöver skämmas ifall man går tidigare från en konsert, för att man vill hinna se något mer säger Eva Plumppu.

Artikelbild

| Katja Härkönen, Filmpool Nord, en av de som medverkar.

I år är det många körer som anmält sig berättar hon.

–På Kulturnatten får alla som anmäler sig vara med, det är alltså ingen audition eller liknande. För de som kanske framträder för första gången är det viktigt med hjälpen de får, med ljud- och ljusteknik, marknadsföring och dylikt. Det är ett sätt att sänka tröskeln så att det ska bli mindre hinder i vägen.

Det är det som är tanken med Kulturnatten, att göra kultur tillgängligt för alla,

säger hon.

En av de som deltar på Kulturnatten är Katja Härkönen konsulent för kortfilm och dokumentär på Filmpool Nord. Hon vill slå ett slag för de filmvisningar som de anordnar tillsammans med föreningen Folkets Bio, på biografen Royal.

– Intresset för att se naturfilm är stort och därför är vi extra glada att kunna premiärvisa filmen ”Älven från skogen” av Göran Emerius, han kommer närvara vid premiären. Han är ett rikitgt energiknippe! En annan spännande film är dokumentärfilmen ”Agneta”, som handlar om en 80-årig fredsaktivist, berättar hon.

Några nedslag i programbladet: Burlesk workshop – kursdeltagarna uppmanas ta med en boa och handskar för att lära sig om den här underhållningsformen. Barndag i kyrkan – barnen får bland annat urforska stora orgeln. Stadsvandring – lär känna timmerstaden Luleå. På Norrbottensteatern blir det publikrepetitioner och guidad tur i huset. I Jussi Björlings anda – gossopranen Wilmer Heikilä & Lennart Johansson uppträder i Kulturens hus.

–Han är en publikfavorit så det gäller att passa på medan han fortfarande är gossopran, säger Eva Plumppu.