Claes Nordmark (S) är den politiker som fick flest antal personröster, 819, vilket motsvarar 12,5 procent av partiets röster. Han är ödmjuk och tacksam över att så många kryssat honom.

– Det är stort för en bodengrabb.

Procentmässigt har dock Catarina Ask vinnaren med 23,8 procent av partiets röster.

– Det är roligt.

Catarina Ask har själv tittat på valresultatet och uppmärksammat att kvinnor har puttats ned på grund av personvalen. I det fall det hänt blir det en mansdominans i toppen, som i Centern och Bodenalternativet. I Centerns fall innebär det att de inte har någon ordinarie ledamot i kommunfullmäktige som är kvinna.

– Det är tråkigt, menar Ask.

Hon blir den enda kvinnliga gruppledaren i fullmäktige och säger att hon självklart hade velat se fler kvinnliga gruppledare.

– Är du gruppledare så syns du på ett annat sätt.

Under den här mandatperioden har de varit två kvinnliga gruppledare, Catarina Ask och Lili-Marie Lundström (C). Catarina Ask ingick i majoriteten och Lili-Marie Lundström tillhörde oppositionen.

– Nog tycker jag att det var trevligt och upplever att hon och jag ibland nyanserade debatten. Någon gång kunde vi också bekräfta varandra. Det tycker jag också är bra. Även om vi inte tillhör samma parti kunde vi hålla med varandra, säger Catarina Ask.

Hon tycker att hon som enda kvinna i kommunledningen har blivit lyssnad till. Samtidigt säger hon att kvinnliga politiker också måste lära sig att ta för sig mera, som männen gör.

– Det har jag fått öva på.

Hon menar att män ofta kan gå upp i fullmäktige och säga samma saker gång på gång. Det upplever hon att kvinnorna inte gör på samma sätt, även om det finns undantag.

– Det är männen bra på och man får som kvinna öva på att säga det med andra ord.

Catarina Ask bedömer att det är viktigt att det finns kvinnliga gruppledare, som yngre och andra kvinnor kan spegla sig i och de ser att det är möjligt.

– Gruppledaren är ansiktet utåt, så redan där måste partierna kanske tänka till och välja en kvinna som gruppledare. Jag tycker att det är viktigt att ha kvinnor på första plats. Då är chansen större att de syns mer och deltar mer i debatten. Det blir mer självklart och då kanske man röstar på de kvinnorna också.

– Jag fick många kryss och ingen man har procentmässigt kryssat sig förbi mig.

Miljöpartiet har tappat ett mandat. Catarina Ask vill dock gärna sitta kvar vid makten.

– Nu pågår det förhandlingar och med ett mandat så får vi se. Det är i så fall om man vill ha vår kunskap. Det har varit fyra fantastiska år som kommunalråd. Vi vill förändra samhället för våra medborgare. Så vill man ha engagemang och driv, så är vi det rätta partiet för det.